Verslag dag 1

Wat een mooi spektakel op de eerste dag van Pathena 2013. We hadden het niet mooier kunnen treffen. 24 deelnemers in 2 groepen. 22 mooie schaakpartijen (1 is er al vooruit gespeeld en 1 gaat nog ingehaald worden).dsc_1924
Wat een enthousiasme bij de deelnemers en begeleiders. Het doet ons goed om te horen dat dit positief ervaren is en wij hopen uiteraard dat dit de komende 7 speeldagen ook zo zal zijn. Uiteraard ook dank aan ons analistenteam van de eerste dag. Zij geven meerwaarde aan dit toernooi. Dolf Meyer, Harold van Dijk, Julian van Overdam en Olivier Vrolijk hadden de handen vol aan de 24 talenten die hun partijen graag wilden bespreken. Menig talent kwam terug uit de analyseruimte met een aantal handige tips.

Leonore Braggaar doet openingszet bij Pathena 2013 in de ochtendgroepNadat Leonore Braggaar met de eerste zet het toernooi had geopend, ontsponnen zich in de beloftegroep mooie partijen. Een topper (in ieder geval gekeken naar rating) was de partij tussen Ron Vollebregt en Sebastiaan Janse. Sebastiaan trok aan het langste eind, en Ron had sowieso geen gemakkelijke dag, want in de tweede ronde trof hij Lucas Nguyen. Deze won hij ook net niet. Maar Ron heeft gelijk de zwaarste qua rating gehad, dus kan de volgende keer punten gaan scoren. Sebastiaan en Lucas wisten hun andere partij ook te winnen, en ze staan dus samen met Ivan aan kop. Ivan had enigszins geluk dat Giselle dacht zonder dame ook te kunnen winnen (dat lukte dus niet), maar pakte in de tweede ronde ook een mooie overwinning tegen Tommy, die in de eerste ronde verrassend won van Pascalle. Dat ook de tijd mee gaat tellen speelde vooral bij Lorena. In de eerste ronde kon ze het op tijd niet bolwerken, maar in de tweede ronde had ze nog 4 seconden over tegen Sam van Dongen toen ze haar aanval inzette. Uiteindelijk wist ze te winnen en was haar tijd zelfs weer opgelopen tot 40 seconden. Er zijn nog enkele spelers zonder punten, maar die gaan zeker de volgende ronden punten pakken.

Middaggroep Pathena 2013
In de middaggroep zaten al wat jeugdtalenten met Pathena ervaring, maar doen ook weer enkele nieuwelingen mee. Zij gaan uitmaken wie de winnaar van Pathena 2013 gaat worden. Wang Yang blijft een grote kanshebber. Vorig jaar had hij een slechte start en moest in de achtervolging, maar dit jaar won hij 2 partijen. Eerst tegen Jorik Klein (die in de tweede ronde aanvallend wel won) en Liam Vrolijk. Liam had al wel een punt gepakt in de eerste ronde tegen Lola den Dunnen, maar Lola kwam in de tweede ronde stevig terug door knap van Kevin Nguyen te winnen. Ricky Schaap speelde vandaag maar 1 ronde, omdat Bart Dubbeldam niet kon, maar won mooi van Mohammed. Mohammed speelde goed, maar kwam net tekort, hij is overigens wel van de 0 af door een remise tegen TingTing Lu. Alexander Janse liet zien dat zijn overwinning eerder deze week op Bart Dubbeldam geen toeval was, en kwam samen met Wang op de koppositie door een overwinning op Arne Pols. Arne en Wiggert Pols speelden in de tweede ronde een onderlinge broederstrijd. Vaak eindigen deze partijen in remise, maar niet deze keer. Ondanks dat de partij bijna de hele wedstrijd remise stond, maakte Wiggert in het late pionneneindspel een klein foutje, wat door broer Arne vakkundig afgestraft werd.
Zo kwam aan deze dag een einde en staan de 23 gespeelde partijen op de website. Iedereen kan ze dus nog eens naspelen en ook gebruiken ter voorbereiding.

You may also like...