Verslag Pathena dag 2

We zijn nu echt begonnen. Dat is de constatering die we aan het eind van dag 2 kunnen trekken. 23 mooie schaakpartijen op een dag, die allemaal via internet waren te volgen (met dank aan de tomeloze energie en inzet van Tu Tran). dsc_0075

23 gevechten, waarbij duidelijk te zien was dat tegenstanders zich op elkaar voorbereiden, waarbij vaak op het scherpst van het spel wordt geschaakt. Zeker in de middaggroep zijn de partijen tot in de laatste minuten bezig, en is een remise ook echt een remise, of wordt er zo strak doorgespeeld dat elk foutje fataal is. Maar ook in de ochtendgroep zien we dat voorbereidingen op het bord komen, nieuwe openingen worden gespeeld en dat de spelers dit toernooi serieus nemen.

dsc_0103In de ochtendgroep is na 4 ronden 1 koploper overgebleven. Sebastiaan Janse liet zich niet afstoppen door Lucas Nguyen en Sam van Dongen en staat nog steeds op 100%. Wie gaat hem afstoppen? Hij lijkt op dit moment af te stevenen op een plek in de eerste finalepoule van de ochtendgroep. Maar de achtervolging is in volle gang. Ivan Kroetkov staat slechts op een halve punt achterstand. Hij won van Qian Huang en speelde daarna een snelle remise tegen Lorena Kalkman. Hij koos voor zekerheid, terwijl Lorena nog moest bijkomen van haar spannende partij tegen clubgenote Pascalle Monteney. Fors in tijdnood wist zij het hoofd koel te houden en het punt binnen te slepen. Zo staat zij inmiddels op plek 5. Op de plaatsen 3 en 4 staan Quinten Salomons en Tommy Tran. Beiden speelden ze slechts 1 partij, omdat Giselle Fransen ziek was. Deze partijen zullen later worden ingehaald. Ze wonnen de enige partij die ze speelden wel. Quinten speelde niet nauwkeurig, maar Lucas nog minder nauwkeurig en liet zijn dame instaan. Dit voordeel werd door Quinten nauwgezet uitgebuit. Tommy won keurig in een mooie aanvallende partij van Eva van Harten. De top 6 wordt afgesloten met Ron Vollebregt. Op dag 1 speelde hij al wel goed, maar leverde dat nog geen punten op, op dag 2 was dat anders. Sam van Dongen en Pascalle Monteny moesten er beiden aan geloven. Met sterk aanvallend spel wist Ron 2 punten te pakken en zo op de ranglijst te stijgen.dsc_0104
Net daaronder staan Eva en Lucas. Lucas haalde dus vandaag geen punten, maar gaat dat de komende ronde zeker doen, terwijl Eva een punt tegen Qian pakte. Qian wacht nog op zijn eerste overwinning, maar dat gaat een kwestie van tijd zijn. Sam en Pascalle pakten deze dag ook geen punten, maar ook die hebben de komende ronden nog voldoende kansen. Giselle kan nog gaan stijgen, als zij de inhaalpartijen goed gaat afronden.

In de middaggroep heeft niemand meer 100%. Al in de 3e ronde was dat duidelijk en ook de topposities wisselen elkaar af per ronde. In de ochtend was de inhaalpartij van Bart Dubbeldam en Ricky Schaap. In een spannende partij werd uiteindelijk tot remise besloten. In de middaggroep verder dus een volledig programma. Aan het eind van ronde 4 zijn er 3 koplopers. Kevin Nguyen, Liam Vrolijk en Alexander Janse. Kevin pakte vandaag 2 punten. Allereerst won hij van Arne Pols, maar daarna speelde hij een mooie partij tegen Wang Yang. Lang ging het gelijk op en leek een remise in de maak, maar langzamerhand kreeg Kevin het betere van het spel en trok de partij naar zich toe. Ook Liam speelde een goede dag. Eerst winst op Ting Ting Lu en daarna een spannende partij tegen Ricky Schaap die de hele tijd in evenwicht was. Een klein foutje van Ricky was fataal en mat niet te voorkomen. Alexander had na dag 1 100%, maar pakte in ronde 3 en 4 twee remises. De eerste was tegen Mohammed Moussane. Beide spelers kwamen er niet doorheen en een remise was logisch. In de tweede partij, tegen Jorik Klein, ging vanaf het begin de vlam in de pan. Alexander leek goed uit de opening te komen, maar zag Jorik gevaarlijk terugkomen. Uiteindelijk waren er winstkansen voor beide jongens en was de eindstelling een duidelijke remise. Achter de top 3 staan Ricky en Wang. Rick won nog wel van Jorik, maar verloor dus van Liam, terwijl Wang vandaag een remise pakte tegen Lola. Lola stond in de gehele partij wat beter, maar kon het voordeel niet uitbuiten. Later op de middag won Lola in het eindspel wel van Ting Ting. Lola leek er niet doorheen te komen, maar ook hier was een kleine misstap van Ting Ting voldoende om het punt binnen te slepen. Bart Dubbeldam speelde dus 3 partijen, waaronder tegen de gebroeders Pols. Remise tegen Arne, maar winst op Wiggert bezorgde hem een goede dag. Wiggert won in de 4e ronde uiteindelijk netjes van Mohammed zodat hij wel van de nul afkwam.

Al met al weer een mooie dag in hartje Rotterdam, waar we over 2 weken (op 20 april) alweer verder gaan met ronde 5 en 6.

You may also like...