Pathena dag 3: Liam en Sebastiaan aan de leiding

Op 20 april was Medisch Centrum Blakeburg de hele dag weer het strijdtoneel van onze Pathena gladiatoren. In totaal werden er 25 partijen afgewerkt. Niet alleen ronde 5 en 6 stonden op het programma, maar ook een inhaalpartij uit de 3e ronde. Het wordt steeds spannender, de partijen steeds intenser en de blijdschap of teleurstelling is vaak van de gezichten van onze talenten af te lezen. Alle 24 deelnemers willen punten scoren in dit prestigieus evenement en er wordt veel tijd gestoken in de voorbereidingen. Nieuwe of aangepaste openingen komen op het bord en een remise is vaak niet zomaar een remise, maar wordt pas in de laatste minuten overeengekomen, of pas in de laatste minuten wordt het winstpunt binnengesleept.
dsc_0174Daarbij zijn niet alleen de partijen belangrijk, maar ook de analyse mogelijkheden. In de morgen waren we heel blij met Julian van Overdam en Maurice Manoch, terwijl in de middag de analyses werden gegeven door Olivier Vrolijk. Ook met hem zijn we als organisatie erg blij.

In de morgengroep is het Sebastiaan Janse die inmiddels 2 punten los staat van de rest van het deelnemersveld. Hij staat dus al met anderhalf been in de finalepoule van de morgengroep, maar daar begint het weer opnieuw, dus nog niets is beslist. De voortekenen voor hem zijn echter goed. Zo makkelijk als het op papier staat, ging het echter niet. Tegen Ivan Kroetkov stond hij ronduit slecht, en Ivan had goede kansen om Sebastiaan mat te zetten, maar hij wist de juiste zet niet te vinden. dsc_0177In de 6e ronde won Sebastiaan in het eindspel van Giselle Fransen en blijft daardoor ruim aan de leiding. Giselle speelde vandaag 3 wedstrijden, waaronder een inhaalpartij uit de 3e ronde tegen Quinten Salamons. Giselle kon in haar partijen helaas geen vuist maken, en zakte de trotse winnares van vorige week gehouden Kemper Toernooi in Alblasserdam wat weg, maar de punten zullen ongetwijfeld gaan komen. Dit schreven wij bijvoorbeeld de vorige keer ook over Qian Huang. En die punten kwamen. Maar liefst anderhalve punt uit 2 partijen. Allereerst wist hij een keurige remise tegen Tommy Tran te spelen, maar daarna won hij pardoes een dame van Lorena Kalkman en won dus ook de partij. Quinten speelde dus vandaag ook 3 partijen en verloor niet. Met 2 uit 3 stijgt hij nu de top 3 in. Door remises tegen Sam van Dongen en Pascalle Monteney en dus de winst op Giselle blijft hij bovenin meedraaien. Sam van Dongen hield ook Ivan op remise en Ivan staat nu ook op 4 punten. Nog 2 spelers staan op 4 punten en dus in de achtervolging op Sebastiaan en dat zijn de neven Lucas Nguyen en Tommy Tran. Lucas won van Pascalle en van Eva van Harten en haalde dus 2 uit 2 en ook Tommy deed het goed. 1,5 punt er vandaag bij. Niet alleen remise dus tegen Qian, maar ook winst tegen Ron Vollebregt, die in de 5 ronde nog een mooie overwinning boekte. Zo staat het peloton achtervolgers kort bij elkaar. De nummers 2 tot en met 7 scheelt 1 punt, en daarachter strijden ook nog de meeste talenten om een plek bij de eerste 6.

dsc_0171In de middaggroep was met name de 6e ronde een fantastisch schouwspel. Op alle 6 borden ontstonden mooie spannende partijen, waarbij het lang onduidelijk was, wie aan het langste eind zou trekken. Eerder, in de 5e ronde, was het vooral het eindspel van Wang Yang tegen Ricky Schaap wat veel belangstelling trok. Beide spelers wilden eigenlijk geen remise en streden door. Uiteindelijk wist Wang (tot verbazing van velen) toch een matnet te spannen en te winnen. Wang heeft zijn zinnen op de wisselbeker gezet en dat is te zien in zijn spel. In de 6e ronde echter wist hij niet wat hem overkwam, toen een sterke loper van Wiggert Pols binnendrong en de stelling van Wang in wanhoop achter liet. Op een bijzonder fraaie manier wist Wang echter de stelling te kantelen en na afruil van de sterke loper, wist hij het punt binnen te halen en zo naar de tweede plek te stijgen. Ricky wilde revanche en kreeg dat ik zijn partij tegen Kevin Nguyen, tot dan mede-koploper.

dsc_0182In een mooie partij wist Ricky in de laatste minuten zijn pion op de 7e rij te krijgen, zodat hij niet meer af te stoppen was. Zo doet Ricky ook nog steeds mee om de finaleplekken. Verrassende koploper is Liam Vrolijk. Opnieuw pakte hij 2 punten. Tegen Wiggert Pols en Bart Dubbeldam wist hij 2 solide overwinningen te behalen, en stelde ook zijn kandidatuur voor een plek in de finalepoule. Een ander talent die 2 punten wist te halen is Arne Pols. Met twee keer een identieke opening wist hij in het verre eindspel zowel Jorik Klein als Lola den Dunnen te verslaan. Zo stijgt ook Arne op de ranglijst. Jorik en Lola wisten wel beiden hun andere partij te winnen. Lola versloeg Alexander Janse (die zijn dag niet had, ook verloor van Ting Ting Lu) en Jorik versloeg in een solide partij Mohammed Moussane (Die ook van Bart Dubbeldam verloor). Zo is te zien dat in deze poule iedereen van iedereen kan winnen. Het brede peloton loopt dan tot en met plek 9. Zij zijn nu in de strijd om de eerste 6 plekken van de finalepoule, maar ook de andere spelers zijn nog niet uitgeschakeld.

Zo kwam er rond 6 uur een einde aan de derde speeldag. Veel mooie partijen, die allemaal na te spelen zijn via de website. Het toernooi wordt serieus genomen door de deelnemers. Dat is te zien in de partijen die worden gespeeld, de gezichten voor, tijdens en na de partijen. Tel daarbij op de goede sfeer voor, tijdens en na de partijen tussen de deelnemers. Allemaal ingrediënten voor een mooie Pathenadag.

 

You may also like...