Dag 5: Sebastiaan promoveert zonder te spelen en Liam opnieuw koploper

Op de 5e dag van het Pathena Jeugdschaak Invitatietoernooi zijn de eerste beslissingen gevallen in de strijd om deelname in de finalepoules.  Op het programma stonden ronde 9 en 10 en (zo was de verwachting) na deze ronden er al veel duidelijk zijn over de plaatsingskansen van de deelnemers. Voor een deel is dit ook zo, maar de 11e ronde gaat voor een aantal deelnemers nog een hele spannende worden.

DSC_3242 DSC_3233

Vooraf bleek dat er diverse jeugdschakers niet konden zijn.  In de morgengroep waren Sebastiaan Janse en Ivan Kroetkov helaas ziek en zullen zij  de komende weken hun partijen in gaan halen. Voor Sebastiaan was dit geen beletsel om zonder te spelen nummer 1 van de ochtend te worden, doordat Lucas Nguyen (die vandaag 3 partijen schaakte) zich liet verrassen door zijn neef Tommy Tran. Tommy ontpopte zich sowieso als kandidaat voor de morgenfinalegroep, door eerder op de dag van Quinten Salomons te winnen.  Quinten zal na een goede start, nog aan de bak moeten om zijn plek in die finalegroep zeker te stellen.  Hij gaat nog inhalen tegen Ivan en heeft ook de laatste ronde om zich te plaatsen.  Doordat Sebastiaan de hem aangeboden optie om in te stromen in de 2e finalepoule voor de middag heeft aangenomen, plaatsen de nummers 2 t/m 7 zich voor de ochtendfinalepoule.  Daarvoor strijden nog veel spelers. Naast Sebastiaan en Lucas heeft Lorena Kalkman zich ook al geplaatst voor de finalepoule in de ochtendgroep.  Zij kende een uitstekende dag. Allereerst versloeg zij Quinten in een spannend eindspel, waarbij zij wel gewonnen stond, maar in tijdnood zat.  Quinten maakte echter de beslissende fout en zo won Lorena heel knap.  Knap ook omdat zij in tijdnood koel bleef.  Daarna was Ron Vollebregt het slachtoffer. Ron zal in de laatste ronde alle zeilen bij moeten zetten om zich nog te plaatsen.  In de achtervolging zijn nog Ivan (die nog 2 partijen moet inhalen), Quinten, Tommy en Sam van Dongen samen met Ron.  Sam kende een uitstekende dag. Na een matige start wist hij vandaag 2 punten te maken en zo door te stomen naar de 7e plaats.  Een mooie opmars voor Sam die zich ook graag wil mengen in de strijd voor het kampioenschap van de morgengroep.  Onderin wordt duidelijk wie er straks in de 2e groep gaan strijden.  Pascalle Monteny verloor de onderlinge confrontatie van Eva van Harten en zag een plek in groep 1 langzamerhand uit beeld verdwijnen, terwijl Giselle Fransen steeds beter gaat schaken, maar af en toe nog een beslissend foutje maakt. Qian Huang tenslotte speelde goed, maar zijn tegenstanders nog iets beter.  De wedstrijden in de 2e poule zullen straks spannend zijn en ook daar zullen de jeugdschakers punten pakken en verder leren.  Doordat Sebastiaan gaat promoveren naar de middaggroep, zal in de 2e finalegroep in de middag een nieuw schaaktalent worden toegevoegd.

DSC_3279 DSC_3278 DSC_3274 DSC_3262

Ook in de middaggroep waren we niet compleet.  Lola den Dunnen heeft helaas besloten om het toernooi te verlaten.  Jammer voor haar schaakgenoten van Pathena, die hierdoor werden geconfronteerd met het feit dat de gespeelde partijen niet meer meetelden en dat er een aantal schakers zijn die in deze 2 ronden en de komende ronde een bye hebben.  De 2 spelers echter die hadden gewonnen van Lola en die dus eigenlijk in het nadeel waren, pakten het uitstekend op.  Liam Vrolijk pakte mooi 2 punten.  Eerst was het Mohammed Moussane die zijn koning om moest leggen en ook Jorik Klein redde het niet tegen een ontketende Liam.  Beide gaven uitstekend tegenspel en zeker Jorik leek op weg om Liam puntverlies te bezorgen, maar de benjamin van het stel, stelde in het eindspel orde op zaken.  Ook Arne had van Lola gewonnen en zag die partij verdwijnen.  Hij deed het echter uitstekend. Hij won van Ting Ting Lu (die overigens eerder op de dag Wiggert Pols had verslagen) en wist Wang Yang in een bloedstollend eindspel op remise te houden.  Hierdoor gaat Liam weer alleen aan de leiding.  Wang probeerde wat hij kon om Arne te verslaan en ondanks goed doorrekenen, wist Arne het remise te houden.  Dit zijn wel de partijen die Pathena mooi maken.  Officieel zijn Liam en Wang al zeker van de finalepoule. Kevin Nguyen staat 3e, maar heeft 2 partijen minder gespeeld, doordat hij er niet bij was op deze dag.  Hij zal deze inhalen, maar zit dicht tegen plaatsing aan.  Op de 4e plaats vinden we Ricky.  Hij is al uitgespeeld, want heeft een bye de laatste ronde en was op dag 5 ontketend. 2 punten haalde hij, maar de manier waarop was heel mooi. 2 mooie uitgevoerde partijen, waardoor hij ook straks mee kan strijden om de hoofdprijs en de grote wisselbeker.  Arne Pols lijkt ook op weg naar een finaleplaats, maar ook Bart Dubbeldam (die verloor van Wang). Alexander Janse (die verloor van Ricky) en Jorik Klein maken nog kans op een plek in de Pathena Finalepoule.  Het gaat niet alleen spannend worden de laatste ronde, maar ook de finalepoule zelf. Spelers die aan elkaar gewaagd zijn.

DSC_3259 DSC_3257 DSC_3252 DSC_3247 DSC_3235

Ting Ting, Wiggert en Mohammed weten zeker dat zij in de 2e finalepoule gaan spelen en gaan dan uiteraard proberen in de top mee te draaien.  Ook Sebastiaan Janse komt over van de ochtendgroep en zal zeker meedoen om de ereplaatsen.

Wat een mooie dag weer in Rotterdam, waar we op onze speellocatie weer veel mooie partijen hebben gezien en waarbij de spelers vechten voor elke punt. Ook deze keer werden de partijen weer met de deelnemers geanalyseerd. Maurice Manoch en Olivier Vrolijk stonden paraat om veel tips te geven.

Op 19 oktober spelen we de 11e ronde.  Voor die tijd worden de inhaalpartijen gespeeld en ook op de 19e spelen we de eerste ronde van de 4 finalegroepen.

Update 1: Op dinsdag 24 september heeft Kevin zijn inhaalpartij tegen Alexander gewonnen na een verassende tegenaanval.

Update 2: Op donderdag 27 september hebben heeft Sebastiaan de inhaalpartij in  ronde 10 gewonnen van Qian.

Update 3: Op dinsdag 1 oktober hebben Tommy en Sebastiaan hun inhaalpartij van ronde 10 beëindigd in een remise.

Update 4: Op woensdag 2 oktober heeft Ivan zijn inhaalpartij van ronde 9 tegen Quinten gewonnen.

Alle partijen, inclusief de inhaalpartijen, kun je nogmaals bekijken op de gebruikelijke wijze via deze link.

Meer foto’s van deze dag vind je in de fotogalerij.

You may also like...