Pathena Dag 6: De finales zijn begonnen!

Op dag 6 van het Pathena JeugdSchaak Invitatietoernooi werden de 11e ronde van de voorronden en de 1ste ronde van de finalepoules gespeeld.  Zowel in de morgengroep als in de middaggroep waren er al enkele talenten zeker van een plek in de finale, maar het was nog spannend. Zeker in de morgengroep.

In de morgengroep maakten er nog 3 talenten kans op 2 plekken.  Doordat de winnaar van de morgengroep (Sebastiaan Janse) promoveerde naar de middaggroep, was ook plek 7 belangrijk.  Quinten Salomons had zijn 11e rondepartij vooruitgespeeld tegen Tommy Tran.  Tommy won en was daardoor al geplaatst, terwijl Quinten met 5,5 punt moest afwachten.  Ook 5,5 punt had Sam van Dongen en die speelde in de laatste ronde tegen Lucas Ngyen.  Lucas leek beter te staan, maar in het middenspel besloten beide heren tot remise, zodat Sam met  punten geplaatst was. Ron Vollebregt had na de 10e ronde 5 punten en moest dus nog vol aan de bak tegen Ivan Kroetkov.  Ivan was al geplaatst en hoefde daarom zelfs een inhaalpartij niet meer te spelen.  Ivan leek het beste van het spel te hebben, en zo ook de partij naar zich toe te trekken, maar in een lastige stelling besloten de heren ook tot remise.  Dit hield in dat Ron en Quinten allebei op 5,5 punt eindigden op een 7e en 8ste plaats.  De reglementen (waarvoor hebben we ze anders tenslotte) moesten dus uitkomst brengen. Ondertussen had Sebastiaan zijn dag niet, of Pascalle Monteny juist wel, want Pascalle speelde een mooie wedstrijd en haalde het punt binnen.  Qian Huang en Giselle Fransen speelden een leuke partij, waarbij Giselle een foutje maakte wat een vol stuk koste. Dit speelde Qian handig uit en wist zo het punt te pakken. Lorena gebruikte haar tijd goed en wist in de laatste seconden van de wedstrijd een punt te pakken tegen Eva.

De organisatie en de scheidsrechter bogen zich inmiddels over de reglementen en daaruit bleek dat de SB punten doorslag moesten geven.  Ron had 1,25 SB punt meer en werd dus 7e.  Een mooie prestatie voor hem.  Spanning en sensatie alom dus.

De Finalepoule A bestond dus uit:  Lucas Nguyen, Tommy Tran, Ivan Kroetkov, Lorena Kalkman, Ron Vollebregt en Sam van Dongen, terwijl de Finalepoule B gaat tussen Quinten Salomons, Eva van Harten, Pascalle Monteny, Qian Huang, Giselle Fransen en als nieuwkomer Alisha Warnaar.  De eerste ronde werd gelijk gespeeld.  5 ronden worden gespeeld en daarin zal worden uitgemaakt wie de morgengroep gaat winnen.  In de A groep had Lucas deze keer geen moeite om Sam te verslaan, terwijl Lorena te sterk voor Ron was.  Ivan en Tommy speelden gelijk.  In de finalegroep B nam Giselle revanche op Qian en won gedecideerd.  Alisha kon nog geen punt pakken tegen Pascalle, maar dat gaat de komende ronden zeker gebeuren.  Quinten en Eva spelen hun partij de komende week.

 

In de middaggroep was het ook nog spannend.  Arne Pols (6 punten) was nog niet zeker, terwijl Bart Dubbeldam (5,5) en Alexander Jansen (5,0)  ook nog kans hadden.  1 van hen moest nog afvallen.  Arne was al snel zeker van een plek in de finale doordat hij keurig won van Mohammed Moussane.  Doordat Alexander niet kon winnen van Liam Vrolijk, alhoewel hij nog van alles probeerde, was Bart de laatste die de Finalepoule A van de middag in ging. Liam werd hier dus eerste met slechts 1 verliespartij.  Wang Yang had het lastig tegen Ting Ting Lu, maar won uiteindelijk toch, terwijl Jorik Klein niet door de stelling van Wiggert Pols heen kwam en na zetherhaling kwam hier een remise uit. Bart knokte zich uiteindelijk naar een remise tegen Kevin Nguyen.

De winnaar van Pathena 2013 (en de opvolger van Andrew Mensing) komt dus uit Finalepoule A:  Met Liam Vrolijk, Wang Yang, Kevin Nguyen, Ricky Schaap, Arne Pols en Bart Dubbeldam worden dit dus mooie wedstrijden.  Dat bleek al gelijk in de eerste ronde.  Het spektakelstuk was de partij tussen Kevin en Ricky.  Ricky had het zwaar, verdedigde goed, maar Kevin maakte het uitstekend af.  Een prachtpartij.  Arne deed het fantastisch door Wang op remise te houden, terwijl Liam zijn titelaspiraties uitte door te winnen van Bart.  Dit gaan nog mooie wedstrijden worden.

Ook in de B groep werden mooie gevechten geleverd.  Jorik Klein probeerde van alles en forceerde de stelling die hem een pion kostte en in het eindspel dus de partij.  Wiggert won keurig van Ting Ting, terwijl de broederstrijd tussen Alexander en Sebastiaan al snel beslist werd in het voordeel van Alexander.

Opnieuw een mooie dag dus in Medisch Centrum Blakeburg. Wordt vervolgd met ronde 3 en 4 op 2 november.

You may also like...