Liam Vrolijk wint Pathena 2013!

Pathena-2013---Eindklassement-Middaggroep

 

Op de laatste speeldag van Pathena 2013 heeft Liam Vrolijk na een spannende thriller uiteindelijk de wisselbeker in handen gekregen en de toernooiwinst gepakt. Liam, die ook al in de voorronden de beste was, wist uiteindelijk de winst te pakken na 7(!) ronden snelschaak tegen Kevin Nguyen, die dus uiteindelijk tweede werd.

Voorafgaand aan de laatste dag (waar ronde 4 en 5 van de finalepoules op het programma stonden) waren er nog 3 kanshebbers op de titel.  Kevin Nguyen stond een half punt voor op Wang Yang en een vol punt voor op Liam Vrolijk.  Liam wist één ding zeker: hij moest beide partijen winnen en dan afwachten.  Kevin en Wang speelden in de 4e ronde tegen elkaar en daar zou een kanshebber afvallen.  De beslissing in deze partij viel snel.  Wang viel (zoals we van hem gewend zijn) hard aan, maar verloor een stuk en in de counteraanval was het Kevin die het punt pakte.  Liam won zijn 4e ronde partij van Ricky Schaap en bleef dus een punt achterstaan.  In de 5e ronde speelde Kevin tegen Bart Dubbeldam, terwijl Liam het tegen Arne Pols moest opnemen.  De verrassing was groot, dat er uit de partij tussen Kevin en Bart niet snel een remise ontstond, maar dat Kevin plotseling opgaf.  Hij zou een kwaliteit achter komen, met een grote druk op zijn stelling.  In de analyses kon niet eensluidend worden vastgesteld of dit een juiste beslissing was, maar Liam rook zijn kans.  In een moeizame stelling, die wellicht negen van de tien keer in remise zou zijn beland, vocht hij door, zoals Magnus Carlsen dit ook doet. Uiteindelijk leverde hem dit het winstpunt op. Zo eindigden beide heren gelijk, en volgens de reglementen stonden er dan snelschaakpartijen op het programma.

Het Medisch Centrum Blakeburg was inmiddels volgestroomd met belangstellenden voor de prijsuitreiking, maar die moesten nog even wachten, want rond 18:00 begonnen de snelschaakpartijen.  Eerst 2 partijen van 5 minuten, en als die geen beslissing zouden brengen een snelschaakpartij van 3 minuten, waarbij degene die het eerst wist te winnen ook de toernooiwinnaar zou zijn.  De spanning was te snijden en voelbaar tijdens deze partijen, want het werd een echte thriller.  Kevin won  de eerste partij, maar Liam de tweede.  Zo werd er opnieuw geloot door wedstrijdleider Jan Sijbesma en ging de klok naar 3 minuten.  De derde partij eindigde in remise, terwijl in de 4e partij Liam voordeel leek te hebben, maar het toch bij remise bleef.  In de vijfde partij die werd gespeeld na een korte pauze, leek Kevin op weg naar de winst na stukwinst, maar werd het uiteindelijk pat.  De spanning was inmiddels tot een hoogtepunt gestegen, want in de 6e snelschaakpartij leek Kevin voordeel te hebben, maar opnieuw werd besloten tot remise.  Uiteindelijk was het de 7e partij die uitkomst bracht.  Een  miniem voordeeltje was de doorslag en Liam haalde het verlossende punt binnen.  Een luid applaus voor beide deelnemers was het gevolg.  Hier was geen sprake meer van winnen of verliezen.  Dit was de werkelijke Pathena spirit.  Knokken tot het allerlaatste moment.  Liam Vrolijk werd hierdoor winnaar van het toernooi.  Kevin Nguyen werd tweede, terwijl Wang Yang uiteindelijk 3e werd.

In de B groep was het ook spannend tot op het laatste moment, draag greep Wiggert Pols de winst voor Mohammed Moussane en Alexander Janse.

In de ochtendgroep bij de beloften was het Lucas Nguyen die aan het langste eind trok en de winst naar zich toe haalde.  Soeverein wist hij op de laatste dag te spelen en in de 5e ronde met een tactische remise haalde hij de titel binnen.  Een dubbelslag werd het dus net niet voor de familie Nguyen, maar deze winst was heel mooi.  Lorena Kalkman werd tweede.  Ook op de slotdag deed zij dat door in tijdnood kalm te blijven en het punt binnen te halen.  Ivan Kroetkov deed het uitstekend door na onverwachts verlies  in ronde 4, keurig derde te worden.  Een mooie prestatie.

Zijn schaakmaat Quinten Salomons wist de B groep te winnen, net voor de op stoom komende Giselle Fransen, die op haar beurt Pascalle Monteney nipt voorbleef.

Opnieuw hebben we een mooi Pathena jaar gehad, met een schitterende apotheose.  Liam Vrolijk mag zich een jaar lang “ King of Pathena” noemen!

Stichting Pathena dankt een ieder die het afgelopen jaar met ons mee heeft gedacht, gewerkt en ons ook ondersteund heeft.  Met name willen wij noemen:  Jan SIjbesma, onze trouwe wedstrijdleider en enkele trouwe analisten:  Maurice Manoch, Olivier Vrolijk, Julian van Overdam en Harold van Dijk.  Met jullie erbij geven wij dit toernooi een extra meerwaarde. Dank ook aan KNSB talentcoach Dolf Meijer, die ons in diverse zaken bijstond en ook mede-verantwoordelijk was voor het vormen van de 2 groepen jeugdtalenten.

 

Volgend jaar zijn we er uiteraard weer!

 

You may also like...