Vierde Pathena Jeugdschaak Invitatietoernooi begonnen

In Rotterdam is de vierde editie van het Pathena Jeugdschaak Invitatietoernooi gestart met de eerste speeldag.  In de mooie Bibliotheek van Rotterdam, dichtbij de Markthal, werden de eerste 2 ronden gespeeld van dit toernooi, wat dus inmiddels aan de vierde editie toe is.

DSC04951

WIlliam Gijsen mede aan de leiding

Samen met de start van het Invitatietoernooi is ook dit weekend in diezelfde Bibliotheek het Basamro Chess Tournament waar teams uit Nederland, Rusland, Engeland en Frankrijk 3 ronden spelen om uit te maken wie het sterkst is.  Het team van Rotterdam is uiteraard ook het Pathenateam en meerdere van de spelers die meespelen hebben in eerdere edities van het Invitatietoernooi meegeschaakt.

Dit jaar spelen 32 jeugdschakers mee die in 2 poules van 16 gaan uitmaken wie de sterkste is over 4 speeldagen en 8 ronden.  Maar dat is niet eens het meest belangrijk.  Door het spelen van lange partijen en het analyseren met de analisten die dit jaar ook weer aanwezig zijn, hoopt Pathena deze jeugdspelers een boost te geven in hun spel.  En dan schaken ze allemaal op het scherpst van de snede.  Dat zagen wij ook in de eerste 2 ronden van de eerste dag.

DSC04967

Liqin Lu ook op 2 punten

In Poule 1 hadden de ratingfavorieten het dan ook niet makkelijk en lijkt het een open en spannend toernooi te worden.  In de eerste ronde vielen al een aantal verrassingen te noteren.  Niet op bord 1, alhoewel William Gijsen het laatste klaar was en Diego Kaersenhout fel tegenspel bood.  Pas aan het einde gaf de routine van William de doorslag.  Op bord 2 wist Dominggus Paays wel een halfje af te snoepen van Kylian Bijvank.  Wellicht had er nog meer ingezeten voor hem, maar hij was tevreden met remise.  Ting Ting Lu had langere tijd het betere van het spel tegen Janne Allaart.  Maar aan het eind wist Janne het toch mooi af te ronden en het punt binnen te halen. De gebroeders Kudlicka (vorig jaar oppermachtig in poule 2) pakten beiden hun eerste punt en Liqin Lu won ook mooi, terwijl Lorena en Djad remise speelden.

In Poule 2 spelen veelal jongeren schakertjes.  Die moeten nog even wennen aan het lange speeltempo, maar dat zal de volgende ronden allicht beter gaan.  Ook hier werden mooie partijen gespeeld.   Meri Bahadoer had het niet makkelijk tegen CIro Catalan, maar won wel.  David Avedissian leek een mooie stelling te hebben, maar ging pardoes mat, waardoor Kathleen Wiegmann haar eerste punt DSC04972bij kon schrijven.  Een mooie prestatie. Kim Meijers wist te winnen van Luana Mensing en Evelyn Bijvank wist ook al snel een punt bij te schrijven.  Langer duurde het voor Javeria Zubair.  Sara Martinez had goed tegenspel, maar 1 pionnetje maakt soms het verschil.  Nu dus ook. Saad Zubair won ook tegen Adinda van Delft.  Maar Adinda speelde goed, dus die punten gaan wel komen. Geen remises in Poule 2 want ook Circe Janse en Kimmiy Tran wonnen hun partij.DSC04981

In de tweede ronde wisten Javeria Zubair en Evelyn Bijvank al snel op 2 uit 2 te komen.  Evelyn wist de dame van Zaad Zubair te verschalken en dan is het lastig tegenspel bieden.  Luana Mensing scoorde haar eerste punt in een partij tegen Adinda van Delft, en ook Sara Martinez won. Zayd Maes speelde nog iets te snel en niet nauwkeurig genoeg. Sara strafte dat af.  De verrassing van de eerste dag heet Kathleen Wiegmann.  Ook in de tweede ronde wist zij te winnen.  Deze keer van Circe Janse.  Zo heeft zij ook 2 punten na dag 1.  Datzelfde geldt voor Kim Meijer.  Vorig jaar startte ze niet zo goed, maar dit jaar wist zij tegen Meri Bahadoer te winnen en komt ze dus mee aan de leiding,

DSC04977In Poule 1 stormen William Gijsen en Marek Kudlicka door.  Zij wonnen relatief snel hun partij. William wist Alisha snel te verschalken, terwijl Janne Allaart haar goede partij van de ochtend geen vervolg kon geven tegen een ontketende Marek. Achter de koplopers staan Kylian Bijvank en Lorena Kalkman die beiden deze ronde wonnen en zo met 1,5 punt in de achtervolging gaan.  Ting Ting Lu kende een mindere dag.  Ook in de middagronde kon zij het niet bolwerken.  Anna Martinez ging er met het punt vandoor, DSC04980terwijl ook Giselle Fransen een overwinning kon bijschrijven. Tommy Tran moet nog even op zijn eerste punt wachten. Ook Liqin Lu wist zich bij de koplopers te voegen.  Zelfverzekerd schoof hij de partij naar zich toe en Daniel Kudlicka had geen tegenspel.

Een mooie eerste dag van het toernooi!  Op naar dag 2 voor de volgende 2 ronden.

 

DSC04949 DSC04952DSC04979 DSC04978 DSC04976 DSC04969 DSC04970 DSC04971 DSC04973 DSC04974 DSC04982 DSC04975 DSC04968 DSC04965 DSC04960

You may also like...