Pathena team doet ervaring op in Basamro toernooi te Moermansk

img_2362 In de grootste stad boven de poolcirkel, Moermansk, vond alweer het 4e Basamro Chess Tournament plaats. Met teams uit Moermansk, Leningrad Regio en een team vanuit de Zwarte Zee regio was Rusland goed vertegenwoordigd. Naast Rotterdam was een team uit Parijs en een team uit Sussex ingevlogen, om zo ook het 100 jarig bestaan van de stad Moermansk te vieren.

Opnieuw was het de sponsor Basamro Shipping gelukt om een mooi toernooi neer te zetten. Voor de 4e keer neemt Basamro Shipping het voortouw. Het bedrijf wat logistieke oplossing biedt en goederen over de gehele wereld verscheept doet veel zaken met Moermansk. Mooi dat een bedrijf als Basamro dit wil doen.

img_2393 img_2391 img_2390 img_2389 img_2388 img_2387 img_2385img_2392

Het Pathena team bestond uit Simon Elgersma, Lola den Dunnen, Joris Kokje, Jorik Klein, Dommingus Paays, Diego Kaersenhout, Ciro Catalan en Kathleen Wiegmann. Het team stond onder leiding van Dolf Meyer en Peter Ypma. Ook enkele ouders gingen mee en konden zo een paar hand- en spandiensten verlenen.

Het team was niet gekomen om het toernooi te winnen. Er is gekozen voor nieuwe jeugd en we wisten dat het lastig ging worden. Uiteindelijk is het Pathena team 5e geworden in dit zware geweld, waarbij Joris Kokje topscorer van het team werd met 3 punten, gevolgd door Jorik Klein met 2,5 punt.

Het moet gezegd worden, Rusland is en blijft een bijzonder land. Eigenlijk verliep de douanecontrole heel simpel en mocht het hele team gewoon Rusland in. Daarna wist een deel van de delegatie niet hoe snel ze een plaatselijke Mc Donalds in moesten vliegen, terwijl een ander deel de irish Pub verkoos. Hadden we al gezegd dat Rusland een bijzonder land is? Zo is het bijvoorbeeld heel goed geregeld hoe er naar de vliegtuigen gegaan wordt. Op de heenweg in Sint-Petersburg bijvoorbeeld was geen moeite te veel voor het vluchthavenpersoneel. Bij het boarden mochten we allemaal als haringen in een ton de bus in. Vervolgens reed de bus 5 meter, bleven we 5 minuten stilstaan en gingen toen de deuren weer open. Bleek het vliegtuig op 30 meter afstand te staan. Maar….. niets is dus onze Russen te veel, want op de terugreis vanuit Moermansk, mochten we opnieuw de bus in, die ons vervolgens in een rondje naar het vliegtuig reed, wat lopend wellicht nog flink korter was geweest. Niets is de Russen te veel.

Moermansk is natuurlijk ook bekend om de kernonderzeeërs. Bijvoorbeeld de Koersk, waar overigens nog een mooi monument van te vinden is. Wij hebben geen kernonderzeeër gezien, maar mochten wel op dag 2 in een kernijsbreker kijken. De eerste kernijsbreker lag er nog en die was, hoe kan het ook anders, vernoemd naar Lenin. Met het hele team kregen we een mooie rondleiding. Ook gingen we naar het 31 meter hoge beeld van de soldaat die over Moermansk waakt. Alosha heet dat en vanuit daar is ook een prachtig uitzicht over de Sovjetbouw van Moermansk. Na die rondleiding langs de toeristische hoogtepunten van de stad, werden we verwacht bij de speelzaal, waar de opening plaatsvond. Timman en Karpov kregen een prominente rol bij de opening en begonnen (na een persconferentie) ook aan hun partijen. Elke dag speelden ze een partij en uiteindelijk wist Timman de tweekamp te winnen door in de 3e partij beslissend voordeel te krijgen.

img_2470 img_2469 img_2394

Het Pathena team moest nog even wachten op de eerste overwinning. Pas bij de 3e Russische tegenstander werd er gewonnen, terwijl in de 4e ronde Engeland nipt wist te winnen. In de laatste ronde kon er geen vuist gemaakt worden tegen de Fransen, vandaar uiteindelijk dus een 5e plek.

img_2378Na de sluitingsceremonie, waar ongeveer iedereen die dat wilde nog even mochten speechen, ging het team onder de bezielende leiding van Ivo en Marcel nog even een stadswandeling maken. De beide ouders hadden in de dagen voorafgaand uitgebreid Moermansk doorgelopen en wisten het team op een aantal niet te missen bezienswaardigheden te trakteren. Zo werd het grote beeld van Lenin, het 5 corners square, het plaatselijke stadion en plaatselijke treinstation (hadden we al gezegd dat dit het meest noordelijke treinstation ter wereld is?) bezocht. De andere toeristische hoogtepunten hadden Ivo en Marcel uiteraard ook bezocht, maar er was te weinig tijd om hier ook langs te gaan. Op de laatste avond werd nog een poging gedaan om het Noorderlicht te zien. Na een barre tocht was echter, dankzij een dik wolkendek, niet meer dan een lichtschijnsel te zien.

Een mooie ervaring en een mooi schaaktoernooi, waarvoor wij alleen maar de wens uit kunnen spreken dat wij hopen dat de sponsor Basamro dit wil blijven ondersteunen. Basamro is een logistieke onderneming, waar zowel over de weg als over de zee veel uitdagingen worden aangegaan om er voor te zorgen dat de klanten overal kunnen leveren. Voor Basamro is juist ook het contact in Moermansk belangrijk Voor de schakers zijn naast de mooie buitenlandervaring, ook de internationale wedstrijden ijkpunten in de groet van onze schakers, aangevuld met de vele analyse- en voorbereidingsuren voor de partijen. Het Basamro Chesstournament was weer een groot succes. Op deze manier wordt ook internationaal zaken doen en internationaal schaken een mooie combinatie.

Toernooiwebsite: Basamro Chess Tournament

Foto’s Pathena team:  Pathena Chess in Moermansk

Foto’s Moermansk:  Moermansk

You may also like...

1 reactie

  1. Henk Kortland schreef:

    Met heel veel blijdschap heb ik dit verhaal gelezen. Geweldig!!