Pathena Rotterdam wint jubileumeditie Basamro Toernooi!

ROTTERDAM – In het Maritiem Museum in Rotterdam werd op 22 en 23 september het 5e Basamro Chess Tournament gespeeld.  Met 2 teams uit Rusland, Moermansk en St. Petersburg, 1 Frans team en het team van Pathena Rotterdam werd een vierkamp gehouden.  Pathena Rotterdam toonde zich dit jaar het sterkst en wist dit 5e toernooi te winnen.  Bijzonder was dat alle vier de teams een voorgaande editie hadden gewonnen en dat gaf de teams extra reden om juist dit toernooi te winnen. Het was spannend tot het eind, maar uiteindelijk blijft de wisselbeker dus achter bij Pathena.

 

Het is inmiddels al een traditie geworden.  4 jaar geleden begonnen op de S.S. Rotterdam en 2 jaar geleden in de Rotterdamse Bibliotheek en de tussenliggende jaren in Moermansk.  8 jeugdspelers per team in 4 verschillende leeftijdsklassen.  Mooi dat Basamro dit blijft volhouden. Het geeft Nederlandse jeugdtalenten de kans om zich te meten met buitenlandse talenten.  En dat zagen we dit jaar ook weer in Rotterdam.

 

Het Pathena team stond dit jaar onder leiding van Anne Haast en Peter Ypma. Zij zagen hoe de geselecteerde talenten in de openingsronde tegen Ile de France uitstekend begonnen.  De topborden met Robby Kevlishvily en Marijn den Hartog hadden het zwaar tegen de sterk opgekomen topborden.  Robby haalde een remise, Marijn kon het net niet bolwerken, maar de andere 6 spelers zorgden allemaal voor overwinningen.  Zo werden de Fransen verslagen met 6,5-1,5.  In de jongste leeftijdsgroep maakte Dylan Achutan zijn debuut en dat liep gelijk goed af.  Een solide overwinning.  Dit was ook het geval bij Eline Roebers, Machteld van Foreest, Siem van Dael, Lucas Nguyen en Oele Dijkhuis.  Allemaal wisten ze (na een soms wat matige opening) hun partijen te winnen.  De Russische teams van Moermansk en St Petersburg speelden direct tegen elkaar en hier deelde Moermansk uiteindelijk de beslissende tik uit en won met 5,5-2,5.

Na het snelschaaktoernooi op de zaterdagavond, waar vanuit Nederlandse zijde ook enkele oud-deelnemers van het Basamro toernooi deelnamen (en wat altijd een gezellig onderdeel van het toernooi is) stonden op dag 2 de andere ronden op het programma.

Pathena mocht aantreden tegen Moermansk en dit leek gelijk de finale te worden. Hier bleek dat de teams al jaren aan elkaar gewaagd zijn.  De hele wedstrijd door kantelde de kansen constant.  Siem van Dael kwam slecht uit de opening en moest zich langzamerhand terugknokken, terwijl Oele op zet 3 al een pion weggaf.  Ditzelfde deed Eline, maar zij kwam er in tegenstelling tot Oele niet mee weg. Oele knalde uiteindelijk door de stelling van de Russische heen en noteerde al snel het eerste punt.  Ook Lucas kon het niet bolwerken, maar Machteld speelde een heerlijke partij met een mooi offer. Terwijl Siem nog knokte leken de kansen van winst naar verlies weer naar winst en weer naar verlies te gaan.  Robby kwam in een betere stelling niet tot winst en moest de punten delen.  Terwijl Marijn het niet redde, wist Siem uiteindelijk toch te winnen en zo de 4-4 op de borden te zetten.  Spannend van het begin tot het einde, terwijl het toernooi ook nog niet was beslist. In de andere wedstrijd wist St Petersburg nipt te winnen van Ile de France met 4,5-3,5, dus alles was nog mogelijk.

De derde ronde moest dus de beslissing brengen. Winnen was wellicht niet genoeg, er moest dik gewonnen worden om eventueel Moermansk voor te blijven.  De start was veelbelovend, maar langzamerhand werd de stemming steeds minder. Op de borden kwamen stellingen die niet gingen bijdragen aan de feestvreugde.  Voor Oele Dijkhuis wel, want hij werd topscorer van het team met 3 uit 3, terwijl ook Dylan het fantastisch deed. Met 2,5 uit 3 eindigde hij het toernooi.  Machteld en Lucas daarentegen konden het niet bolwerken, terwijl ook Siem toch onverwachts verloor.  Toen Robby uiteindelijk won stond het dus 3-3.  Gelukkig wist Ile de France in de andere wedstrijd gelijke tred met Moermansk te halen en uiteindelijk zelfs te winnen.  Dat hield in dat een 4-4 opeens genoeg was, met nog 2 borden bezig.  Marijn kwam steeds beter te staan en ook Eline kreeg winstkansen.  Uiteindelijk wisten beiden te winnen en zo werd er met 5-3 gewonnen.  Op deze manier won Pathena Rotterdam met teamcaptains Peter Ypma en Anne Haast ook het toernooi.  Met 2 overwinningen en 1 gelijkspel liet het team zien dat het in deze jubileumeditie de sterkste was.  Op naar het volgende toernooi!

 

Alle foto’s:  Klik hier

Alle rangen en standen:  Klik hier

You may also like...