Pathena Rotterdam team leert veel in Parijs

Het paasweekend was voor 10 jeugdspelers een mooie trip naar Parijs waard.  Met een 10-tal werd onder de vlag van Pathena Rotterdam de strijd aangebonden tegen 2 Franse, een Russisch, een Grieks en een Iers team.  Uiteindelijk eindigde het team van Pathena in de middenmoot met 3 verliespartijen en 2 winstpartijen en werd door de spelers veel ervaring opgedaan.

In een mooi kasteel, bijna aan de Seine was een mooie speelzaal op dit 2e FTPA toernooi en de teamcoaches Merijn van Delft en Peter Ypma hadden een druk weekend vol voorbereiding en analyses.  Hieronder een verslag per ronde, maar eerst nog even de teamopstelling van Pathena:

 

Catégorie Nom Prénom n°licence Elo
 

U20

Kokje Joris 1051024 2281
 

U20

Den Hartog Marijn 1046098 2046
 

U18

Beukema Jasper 1032984 2259
 

U18

Nguyen Kevin 1046349 2126
 

U16

Wedda Dries 1053787 2094
 

U16

Nguyen Lucas 1049640 1941
 

U14

Kutchoukov Daniel 1051490 1907
 

U14

Achuthan Dylan 1057847 1673
 

U12

Van Dongen Jesse 1061194 1367
 

U12

Mensing Luana 1063650 nry

 

 

Ronde 1

In de eerste ronde hadden we het meteen zwaar tegen de latere toernooiwinnaar, het sterkste van de twee Franse teams.

U20 De tegenstander van Joris Kokje had zich goed voorbereid en volgde de partij Aronian-Grischuk uit het recente kandidatentoernooi. Onze kopman was minder goed op de hoogte, raakte het initiatief kwijt en moest een nul incasseren. Ook Marijn den Hartog raakte op het tweede bord het initiatief kwijt, weerde zich nog lang, maar verloor uiteindelijk.

U18 Op het derde en vierde bord wisten we wat terug te doen met twee uitstekende overwinningen. Jasper Beukema zette de partij mooi op en kwam beslissend binnen over de h-lijn. Kevin Nguyen wist de openingsproblemen creatief op te lossen en profiteerde optimaal van een blunder van zijn tegenstander.

U16 Op de middelste borden hadden we het zwaar. Dries Wedda ging vol in de aanval, maar stuitte op een ingenieus opgezette verdediging en verloor. Lucas Nguyen kreeg geen tegenspel vanuit de opening en blunderde in lastige stelling een toren weg.

U14 Daniel Kutchoukov had het betere van het spel, maar nadat alle torens waren geruild, was het eindspel remise. Dylan Achuthan ging in goede stelling pardoes door zijn vlag. In latere partijen ging zijn tijdsverbruik al stukken beter, dus dat was een nuttige ervaring.

U12 Jesse van Dongen liet vroeg in de partij een belangrijke loper ruilen en kwam vervolgens niet meer onder de druk vandaan. Luana Mensing blunderde vlak na de opening een kwaliteit weg, speelde toen eigenlijk een heel behoorlijke partij, maar dat was uiteindelijk net niet voldoende.

Uiteindelijk verloren we de wedstrijd met 7,5-2,5, een uitslag die dit toernooi nog vaker zou voorkomen.

 

Ronde 2

Na de stevige nederlaag in de eerste ronde, wachtten ons de Russen in de tweede ronde. Misschien dat ons zelfvertrouwen in de eerste ronde een deukje had opgelopen. Of misschien waren we te veel onder de indruk van de mytische ‘Russische Schaakschool’. In ieder geval speelden we onder ons kunnen en in veel gevallen ook met de handrem erop.

Dylan Achuthan bood al heel vroeg in de partij remise aan. Kevin Nguyen liet door een onhandigheidje een zetherhaling toe. Dries Wedda speelde safety first en bood in een taaie stelling maar remise aan. Lucas besefte niet dat hij meer dan voldoende compensatie voor de geofferde pion had en bood ook remise aan. Marijn den Hartog ontsnapte vindingrijk uit een verloren stelling en hield het toreneindspel remise.

Helaas gingen de andere vijf partijen verloren. Joris Kokje had een mooie stelling na de opening, maar speelde het te omslachtig en verloor uiteindelijk. Jasper Beukema zat zonder plan en werd hard matgezet op de koningsvleugel. Daniel Kutchoukov raakte in de tactische complicaties de weg kwijt en werd weggecounterd. Jesse van Dongen kwam onder druk te staan en kwam daar niet goed onderuit. Luana Mensing ruilde haar mooie witveldige loper af en kwam toen in de problemen.

Dat was een heftige eerste dag, waarna we met beide benen op de grond stonden. Maar het belangrijkste in zulke gevallen is je partijen goed analyseren, lessen trekken en gewoon weer er tegenaan.

 

Ronde 3

In de derde ronde waren we favoriet tegen het tweede Franse team en wisten dat ook waar te maken. Bijzonder was dat dit team met negen meiden speelde en alleen aan het eerste bord een jongen. Dat deze jongen kon schaken, werd al snel duidelijk, want Joris kwam er na een passieve opening niet echt aan te pas. Ook Lucas had een stevige tegenstander en speelde na een vrijwel foutloze partij van beiden kanten remise. Dylan had het ook niet makkelijk en blunderde een stuk.

De rest van het team won, zodat we voor de derde keer op rij een 7,5-2,5 uitslag hadden, maar dit keer zaten we aan de goede kant! Dries en Daniel hadden een lekkere aanvalspartij met wit, terwijl Marijn en Luana mooi counterden met zwart. Kevin speelde tegen zijn eigen opening (de Grand Prix) en wist prima hoe ie dat aan moest pakken. Jasper had een mooi loperpaar en Jesse won mooi in het toreneindspel.

 

Ronde 4

De wiskundigen onder ons (en dat waren er deze reis nogal wat) konden er niet over uit: wederom een 7,5-2,5 uitslag, voor de vierde keer op rij. Helaas wel weer een nederlaag, tegen de Grieken.

Aan de topborden kwamen we er niet aan te pas. Bij Joris en Jasper mislukte de opening wederom. Beide heren kunnen een behoorlijke pot schaken, maar zullen flink aan de theoretische studie moeten om de volgende stap, naar de IM titel, te maken. Ook Marijn raakte de draad kwijt en verloor.

Aan de middenborden deden we het goed. Kevin won een creatieve aanvalspartij en ook zijn broertje Lucas won een mooie aanvalspartij, een Engelse Aanval in zijn geval. Dries was ook prima bezig met een spectaculaire openingsvariant waarin zwart tijdelijk een toren offert op a8. Het noodlot sloeg echter toe toen Dries meende het verkeerd gedaan te hebben. Zoals Peter op de heenreis al profetisch opmerkte: “De echte fout komt vaak pas, zodra je denkt dat je het fout gedaan hebt”. Dries liet in goede tot gewonnen stelling het koppie hangen en verloor toen inderdaad snel.

Dylan bood voor de tweede keer in het toernooi te snel remise aan. Bij Jesse en Luana begon de vermoeidheid toe te slaan, beiden gaven materiaal weg. Daniel was als laatste klaar en verloor helaas ook.

Dat was dus flink incasseren geblazen, maar dat is niet erg. Het was een echt leertoernooi. Internationale ervaring opdoen, nieuwe indrukken, je groeit ervan als schaker en natuurlijk ook als jong mens.

 

Ronde 5

In de slotronde konden we het toernooi met een positieve noot eindigen middels een 8-2 overwinning op de Ieren. Hoe groot is de kans dat het net geen 7,5-2,5 wordt?

Joris redde de eer met een prima winstpartij en ook Marijn won materiaal en daarmee de partij. Jasper had een pionneneindspel spectaculair goed uitgerekend (nu nog wat theoretische kennis erbij!) en won gepointeerd. Kevin won na flink aandringen en werd daaarmee topscorer met een uitstekende 4,5 uit 5. Dries deed het aanvankelijk niet goed, maar trok de partij in tweede instantie naar zich toe. Lucas won een heerlijke partij met een openingsvariant die we naar aanleiding van de eerste ronde hadden bekeken (de oplettende lezer weet dat Lucas toen met onvoldoende tegenspel uit de opening kwam).

Voor Daniel was het einde buitengewoon zuur. Hij speelde een werkelijk schitterend opgezette partij en op het moment dat hij het makkelijk af kon maken, deed hij onnodig ingewikkeld en verloor uiteindelijk zelfs nog in de chaos die vervolgens ontstond. Dylan ging er hard doorheen en won een prima partij en ook Jesse won mooi met twee torens op de zevende rij. Luana had in het eindspel beter remise kunnen maken, maar ze wilde natuurlijk ook graag winnen, waagde een gokje en verloor helaas.

 

Zo eindigde het toernooi positief en wist iedereen te scoren.  Namens Pathena danken wij spelers, ouders, coaches, begeleiders.  En…. Uiteraard gaan we volgend jaar weer!

Nog een leuk filmpje van de organisatie:  Klik hier

Nog veel meer foto’s: Klik hier

You may also like...