Glorney 2018: Guess who’s back?

Schiphol, 15 juli 2018, 05:40, Vertrekhal 3:  Een grote groep verzamelt zich langzamerhand rondom een stapel oranje shirts en een stapel boarding passen.  Sommigen zijn om 4 uur vertrokken of opgestaan, sommigen hebben een hotelovernachting dichtbij gedaan, maar de hele groep is er.  Verrassend hoe druk het is op Schiphol.  Maar goed, onze groep is er ook onderdeel van.

 

Glorney 2018:  Het is lang geleden dat Nederland heeft meegedaan, maar we gaan weer.  En het plan is om te blijven.  Pathena heeft de afgelopen maanden alle voorbereidingen getroffen en alhoewel dat in een kort tijdsbestek moest en er toch nog wel wat hobbels genomen moesten worden, is het allemaal toch gelukt.  Chef de Mission Ricardo Catalan en voorzitter van Pathena Marcel Klein delen alles uit en zorgen dat uiteindelijk de hele groep door Schiphol wordt geloodst naar het vliegtuig richting Edinburgh. In Edinburgh aangekomen staat de bus al te wachten die ons in 3 kwartier tijd in Glasgow aflevert. Om precies te zijn in Paisley, een voorstadje van Glasgow, op de campus van het Universiteit van Glasgow.  Een mooie locatie, waarbij iedereen een 1-persoonskamer heeft onderverdeeld in 6 appartementen.  In totaal bestaat onze delegatie uit 32 personen. 20 spelers, 3 coaches, 2 organisatoren en 7 ouders.

 

De zondag bestaat uit een aantal onderdelen.  Voor de spelers en coaches is dat uiteraard eerst een kennismaking, die gelijk in de ochtend plaatsvindt, terwijl enkele ouders en organisatie gelijk flink wat boodschappen gaan doen.  Na een heerlijke lunch is het tijd voor wat andere activiteiten, sommigen gaan Glasgow in, anderen lopen een rondje in Paisley, maar de meeste spelers blijven samen poolen, tafelvoetballen of (uiteraard) schaken.  Om 16 uur echter houdt dat op, en wordt er met een grote groep gekeken naar de WK finale, waarbij wij uiteraard blij zijn dat de Fransen er nog niet waren.  Na een uitgebreide maaltijd verzorgd door enkele ouders, wordt de rest van de dag besteed aan voorbereiding.  De loting is pas om 8 uur in de avond, en wordt door de organisatie naar achteren verplaatst vanwege het feit dat de  Franse ploeg vertraging heeft, maar wij houden voet bij stuk:  er zitten bij ons 20 spelers en 3 coaches te wachten op de indeling, dus uiteindelijk gaat de loting om 8 uur door en nog tijdens de loting, worden de indelingen voor de wedstrijden via Whatsapp, met iedereen gecommuniceerd.  Het voorbereiden kan beginnen!

 

Glorney Cup

Natuurlijk is het voor de jongste groepen een hele ervaring.  Vaak voor het eerst naar het buitenland, soms nog nooit gevlogen, maar ook nog eens schaken in teamverband en dan ook nog in het bijzonder voor het Nederlands team.  Want dat zijn we tenslotte.  De Schaakbond staat achter onze deelname en heeft Pathena toestemming gegeven omde komende jaren met het Nederlands JeugdSchaakteam met dit Glorney toernooi mee te doen. Behalve Frankrijk (dat zich als enige niet het officiele Franse team mag noemen) spelen ook de nationale selecties van Wales, Ierland, Schotland en Engeland mee.

Pathena heeft breed geselecteerd vanuit het hele land en dus ook een mooi team vormgegeven. Daarnaast zijn Anne Haast, Mark Haast en Rick Lahaye meegegaan als coaches! 

De Glorney Cup bestaat als sinds 1949 als toernooi voor teams en heeft dus een rijke geschiedenis. Een deel van die geschiedenis hoort ook bij Nederland, want een aantal jaren heeft ons land ook meegedaan.  Niet helemaal helder wanneer en wanneer niet, maar dat is een mooie zoektocht voor de komende tijd, zeker als Nederland de komende jaren weer mee gaat doen. 6 landen dus die allemaal tegen elkaar spelen, 20 schakers, maar het gaat niet op het geheel.  Er wordt in dit toernooi gespeeld om 4 cups.

 

De 20 spelers van het Nederlands Team waren:

 

Jeugd onder 18 – Glorney Cup Meisjes onder 18 – Gilbert Cup Jeugd onder 14 -Robinson Cup Jeugd onder 12 – Stokes Cup
Jonas Hilwerda Robin Duson Onno Elgersma Loek van der Hagen
Luuk Baselmans Eline Roebers Koi Pham Romayn Brandsma
Derk Kouwenhoven Anna Martinez Daniel Kutchoukov Roger Labruyere
Robin Reichardt   Arthur Maters Ciro Catalan
Jorik Klein Kasper Bleeker Jule Cordes
  Timo Yeh Jesse van Dongen

 

 

Nederland – Schotland

Op maandagmorgen stond er (na het ontbijt en de laatste voorbereidingen) dus de eerste wedstrijd op het programma.  Thuisland Schotland was de tegenstander en die had natuurlijk de 12eman ook nog eens mee.  Een pittig begin leek het te worden, maar niets was minder waar.  De spelers hadden er zin in en boekten een mega overwinning. In alle 4 de cups werd een overtuigende overwinning geboekt en dat leidde uiteindelijk tot een 16,5-3,5 overwinning, met slechts 1 verliespartij.  Met name de Robinson en Stokes cup scoorden er fantastisch op los, terwijl de Gilbert Cup 2,5 punt overleverde.  Een fantastisch begin en gelijk een mooie boost voor het team!

 

Engeland – Nederland

Opnieuw een mooie clash. Engeland had al aangegeven te gaan voor de Robinson en Stokes Cup, met name daar wilden de Engelsen dus punten pakken. Maar de Nederlandse leeuwen vochten hard terug.  Het werd een hard gevecht.  In de Robinson Cup werd het 3-3 , terwijl er in de Stokes Cup zelfs gewonnen werd met 4-2.   Het verschil werd deze keer gemaakt in de Gilbert Cup.  Met 4,5-0,5 werd er fors gewonnen , terwijl de dames in de Gilbert Cup niet verder kwamen dan 1,5-1,5.  Overall dus een mooie overwinning met 13-7, maar Engeland was nog niet verslagen in de twee Cups waar ze voor wilden gaan.

 

Nederland – Frankrijk

The clash of the continent!  Internationaal komen we dit team wel vaker tegen.  Voornamelijk spelers uit Parijs en omstreken en een gedegen team.  Een overwinning hier zou sommige Cups erg dichtbij kunnen brengen.  En het werd een spektakelstuk, waarbij (toen de stofwolken waren opgetrokken) Nederland opnieuw had gewonnen. Opnieuw 13-7.  Met name de Gilbert Cup dames sloegen hard toe! 2,5-0,5, maar ook de Robinson groep en de Stokes groep scoorden prima.  De Gilbert Cup spelers moesten berusten in een gelijkspel en daar bleef het dus erg spannend.

 

Wales – Nederland

Wales was de zwakke broeder in deze competitie dit jaar.  En dat betekende hier dat er gewerkt kon worden aan de bordpunten. En dat was nodig, want niet alleen wordt het toernooi beslist op bordpunten, met name Engeland en Frankrijk zaten ons op de hielen.  Goed scoren was dus belangrijk.  De overwinning was dik (17-3), en elke Cup deed zeer goede zaken. Glorney won met 4,5 , Gilbert zelfs met 3, Robinson met 4,5 en Stokes met 5.  Aan het einde van de middag stond Nederland nummer 1 bij Glorney (maar met als uitdager de Fransen), nummer 1 bij Gilbert (eigenlijk zonder echte tegenstand meer), Bij Robinson nummer 2 (op 1 punt van de Engelsen) en in de Stokes nummer 1 met twee punten voor op de Engelsen.  Maar ons wachten nog de Ieren.

 

Ierland – Nederland

Vooraf leek het al mooi als we met 1 Cup naar huis zouden gaan.  Tijdens het toernooi werd al stiekem gedacht aan meer Cups, maar in de laatste ronde kon het ook allemaal nog misgaan.   Niet bij de Gilbert Cup in ieder geval.  Al snel kwam de 1-0, en toen de concurrenten punten verspeelden, was het al snel feest in het Nederlandse kamp.  Nummer 1 was binnen.

Maar de andere 3 liepen niet zoals we zouden willen.  De Fransen speelden in de Glorney Cup voor hun leven en Nederland had het lastig tegen de Ieren en wisten niet meer dan 2,5 punt te scoren.  De Fransen wisten wat ze moesten doen en dit deden ze ook. Ze pakten 4 punten en daarmee ook de Glorney Cup.  Een kleine domper, maar Team NL stond daar als 3egeplaatst en dan is een stevige tweede plaats geen schande.

Maar de andere 2 Cups waren wel echte billenknijpers.  Bij de Stokes Cup leek een comfortabele voorsprong van 2 punten ruim, maar tijdens de partij, liep dit snel terug.  Uiteindelijk bleef er een marge van een half punt over en dat was genoeg voor het tweede feestje van de dag.  Ook de Stokes Cup was binnen.

Bij Robinson werd met name het thuispubliek op de proef gesteld.  Nadat de meeste partijen afgelopen waren, bleek dat op het laatste bord van Nederland wat nog speelde (Daniel) remise behaald moest worden.  Nu stond Daniel eerst niet best, en later wat beter, maar het bleef spannend.  Ruim 5 uur werd er gestreden, en het laatste uur kon Daniel bijna niet meer verliezen (maar dat wist het thuispubliek niet).  Uiteindelijk werd het remise en konden alle remmen los tijdens de prijsuitreiking en daarna.

 

Niet snel daarna was het tijd voor de terugvlucht.  Met de bus werd de terugreis aangevangen naar Edinburgh en met een kleine vertraging landde het team op Schiphol, waar natuurlijk niet alleen feest werd gevierd, maar ook afscheid werd genomen.  Met 32 man naar Glasgow is een hele operatie, maar het zijn 4 fantastische dagen geworden. Geen onvertogen woord, hard geschaakt, lekker eten gekookt, goede coaching en een uitstekende Chef de Mission.

 

Onnodig om te zeggen dat Pathena volgend jaar opnieuw zal gaan deelnemen.  In Ierland wordt dan de 2019 versie gehouden.  En wellicht kan toch die 4e……  Ach, we gaan het zien.  In September beginnen we met de voorbereidingen.

 

 

Schotland Engeland Frankrijk Wales Ierland
Jonas Hilwerda 0,5 0,5 0,5 1 1
Luuk Baselmans 1 1 0 0,5 1
Derk Kouwenhoven 1 1 1 1 0
Robin Reichard 0,5 1 0,5 1 0
Jorik Klein 0,5 1 0,5 1 0,5
Glorney Cup 3,5 4,5 2,5 4,5 2,5
Robin Duson 0,5 1 1 1 1
Eline Roebers 1 0 1 1 0,5
Anna Martinez 1 0,5 0,5 1 1
Gilbert Cup 2,5 1,5 2,5 3 2,5
Onno Elgersma 1 0,5 1 0 1
Khoi Pham 1 1 1 1 0
Daniel Kutchoukov 1 0,5 0 1 0,5
Arthur Maters 1 0 1 1 0,5
Kasper Bleeker 0,5 1 0 1 1
Timo Yeh 1 0 1 0,5 1
Robinson Cup 5,5 3 4 4,5 4
Loek van der Hagen 1 1 0 1 0,5
Romayn Brandsma 1 0,5 1 1 0,5
Ciro Catalan 0 1 1 1 0
Roger Labruyere 1 0,5 1 1 1
Jule Cordes 1 0,5 1 0 0,5
Jesse van Dongen 1 0,5 0 1 1
Stokes Cup 5 4 4 5 3,5
Totaal 16,5 13 13 17 12,5

You may also like...