Pathena gaat ChessMates verbintenis aan met Parijs en Moermansk

 

070319 Press release ChessMates

Het tekenen van de ChessMates™ charter

Op 29 maart aanstaande (tijdens het 3eChessMates™ jeugd schaaktoernooi) in Parijs zullen 3 schaaksteden een charter tekenen, waarbij zij zich verbinden aan ChessMates™.  Al enkele jaren vormen Rotterdam, Parijs en Moermanskde kern van een jaarlijkse internationale toernooicyclus waarbij talentvolle schaakjeugd de kans krijgt om zich in teamverband op internationaal niveau te meten.  Dit jaar gebeurt dit in Parijs, waar naast bovengenoemde teams ook teams uit Ierland, Engeland en Tunesiëdeelnemen.  De locatie is het prachtige en historische Hôtel de Lauzun, midden in Parijs.

Het ChessMates™ initiatief is bedacht door Jurriaan Kien, al jaren actief in de Nederlandse en Franse schaakwereld: “”‘Als geboren Rotterdammer kwam ik in Parijs en bleken mijn zoontjes – Franse moeder – een natuurlijke liefde te hebben voor het schaakspel. Wat is er dan mooier dan Rotterdam, geboortestad, stad van de haven en de arbeid, en Parijs, stad van de liefde en het licht, op het oog zo verschillend, met elkaar te verbinden door het schaakspel? Schaken zonder russen kan natuurlijk niet. En zo is langzaam ChessMates ontstaan met als « Founding Fathers », Rotterdam, Parijs en Moermansk; slimme tieners uit verschillende culturen, die verschillende talen spreken maar toch minimaal één ding gemeen hebben: allemaal betoverd door de oneindig prachtige combinaties van het schaakspel. Dat brengt verschillen bij elkaar, zorgt voor begrip en natuurlijke harmonie; geen onnodige luxe in 2019? We zijn allemaal ChessMates!”

De 3 schaaksteden (Founding fathers van ChessMates™) zijn schaakcollectieven uit die steden.  Vanuit Parijs is dat “Ille de France echecs”, vanuit Rotterdam “Stichting Pathena” en in Moermansk is dit “Murmansk Regional Chess Federation” Zijverbinden zich door het tekenen van deze charter aan elkaar en zullen minimaal eens in de 3 jaar een toernooi organiseren, waar alle 3 de teams aan mee doen, aangevuld met enkele andere teams.  Op deze manier zorgen deze organisaties ervoor dat ook de komende jaren er een mooi internationaal podium ontstaat voor talentvolle schaakjeugd uit de regio.

Marcel Klein, voorzitter van Pathena uit Nederland vertelt: “Pathena is 7 jaar geleden opgericht om talentvollejeugd snel verder te ontwikkelen en hun mogelijkheden maximaal te benutten. Deze internationale samenwerking past precies in onze doelstellingen.  Het is elke keer weer mooi te zien hoe jeugdschakers (en hun familie) enthousiast zijn over deelname en hoe hard ze groeien van internationale wedstrijden.  Daarnaast ontdekken ze andere culturen en ontstaan internationale vriendschappen. Zo verbindt schaken en ontstaan er naast de schaakprestaties ook andere verbanden die kunnen helpen om vriendschap tussen jeugdschakers, steden en landen te verbeteren.  In deze huidige wereld van globalisering en waar politieke verschillen juist groter lijken te worden is dit een mooi initiatief waar Pathena graag aan mee doet”

Deze ondertekening is een eerste stap in deze samenwerking.  In de toekomst kunnen andere steden aansluiten en de internationale samenwerking nog groter maken.  Op deze manier zorgt ChessMates™ voor een stevige impuls in het internationale jeugdschaak.

André Rasneur, voorzitter van de la ligue IdF des Echecs, vertelt: “Een onderdeel worden van de ChessMate-familie is een geweldig initiatief en stelt ons in staat om onze jeugdschaakavonturen voort te zetten, met fantastische betrouwbare partners, in de komende jaren. Deze jeugdteamtoernooien zijn van grote waarde en gaan verder dan de banden van vriendschap tussen de jonge concurrenten van de verschillende landen, de banden die jaar na jaar voortduren.  Het niveau van het spel en de prestaties die zijn neergezet, hebben veel van onze jonge spelers in staat gesteld een belangrijke stap in hun vooruitgang neer te zetten. Op deze manier heeft schaken ook te maken met respect en vriendschap, terwijl het ontwikkelen van een sterke en gezonde teamgeest,  de verzekering is voor onze jonge mensen om met de waarden van de sport verantwoordelijke volwassenen zullen te worden. ”

Ook vanuit Moermansk klinkt dit door, zoals Evgeny Galchenko zegt:

Wonend aan de rand van de aarde, is de Moermansk schaak gemeenschap uiterst dankbaar voor elke gelegenheid om deel te nemen aan slimme sportevenementen “op het vasteland”, vooral in het buitenland. Dat is de reden waarom het initiatief van ChessMates ™ om jonge spelers uit Parijs, Rotterdam en Moermansk samen te brengen, zowel opwindend als inspirerend voor ons is! De Chess Federation in Moermansk verwelkomt het idee dat de grote traditie van Basamro Series (2013-2017) doorgaat om jaarlijks jeugdschaaktoernooien tussen deze clubs en steden te organiseren, een vriendelijk bezoek aan elkaar te brengen en het evenement in onze thuissteden te organiseren. In de jaren van toenemende politieke spanningen beschouwen we ChessMates ™ als een prachtig instrument voor de diplomatie van de mensen, een kans voor jonge schakers om vriendschappen over de grenzen heen te bouwen en het vertrouwen tussen onze naties te versterken. We zien ook een enorm potentieel in ChessMates ™ om in de toekomst uit te groeien tot een groter netwerk van gelijkgestemde organisaties, meer leden te accepteren en een prominent fenomeen te worden in de schaakwereld.

De ondertekening vindt plaats op 29 maart om 14:00 in Hôtel de Lauzun in Parijs, waarbij ook vertegenwoordigers vanuit diverse ambassades en steden aanwezig zal zijn.  Uiteraard is ook de pers van harte uitgenodigd bij dit evenement.

Als u de ondertekening van de charter bij wilt wonen, verzoek wij u contact op te nemen met Marcel klein (m.kleinnl@gmail.com), omdat alle gasten geregistreerd moeten worden bij de beveiliging van het evenement.

 

You may also like...