Nederlands team wint Stokes Cup in Glorney toernooi

IERLAND – Na een bloedstollende laatste ronde tegen Frankrijk heeft het Nederlands Schaakteam opnieuw een beker mee naar huis genomen. Het Stokes team (U12) wist glorieus de overwinning tegen Frankrijk binnen te halen en zo Frankrijk en Engeland op afstand te houden.  Het Glorney team streed tot het laatste moment, maar kwam (opnieuw) een halve bordpunt te kort om eerste te worden het eindigde achter Frankrijk als tweede.

In het prachtige Carrickdale hotel op de grens van Ierland en Noord Ierland werd dit Glorney toernooi, wat inmiddels al ruim 70 jaar bestaat en een prachtige traditie heeft gespeeld.  Omdat er pas op zondagavond kon worden gevlogen, was de kennismaking met de coaches en spelers als in de middag gepland op Schiphol.  In een mooie trainingsruimte werden de spelers gelijk stevig aan het werk gezet. Coaches Hugo ten Hertog, Anne Haast en Mark Haast zorgden voor een goede voorbereiding en voor zover de talenten elkaar nog niet goed kenden, was dit ook het ideale moment om elkaar beter te leren kennen. Voordeel was ook dat een speler die vergeten was zijn paspoort mee te nemen, dit alsnog door een ouder kon laten bezorgen….  Het zal je maar gebeuren aan de gate.

Fantastisch toernooi!

Wat opviel dit weekend was de grote betrokkenheid en inzet van spelers en coaches.  Voor Anne, Hugo en Mark waren het zware dagen.  Rond 8 uur in de ochtend werd de voorbereiding gestart, terwijl de coaches pas in de avond rond half 11 / 11 uur de laatste spelers naar hun kamer lieten gaan. Veel voorbereiding en analysekracht werd door de coaches bij de schakers gebracht.  Fantastisch om te zien en een gemeend compliment van de Pathena organisatie aan deze coaches! Op de weg terug, terwijl het team nog enkele uren in het vliegtuig in Dublin vast zat, ging voor een enkele Glorney speler de analyse zelfs nog door!  Klasse!

Maar ook de spelers. Natuurlijk zijn de oudere spelers al wel wat gewend qua Pathena voorbereiding en analyse, maar die gingen er ook weer stevig tegenaan.  Wat juist opviel is dat bij de jongere groep (waar dit nog niet zo vaak is gedaan) de vraag naar langere tijd met de coaches juist groot was.  Fantastisch om te zien hoe alle spelers dit oppikten.  Ook de sfeer onderling was heel erg goed. Natuurlijk gebeuren er altijd dingen waar de Pathena Organisatie even op moet acteren en moet oplossen, maar Ricardo Catalan en Marcel Klein wisten alle verwachte en onverwachte zaken met een stuk humor weer op te lossen en voor elkaar te krijgen.  De grootste uitdaging was welllicht de vertraging op de weg terug en de kortstondige ontruiming van Dublin Airport (vanwege een brandalarm).  Maar uiteindelijk wisten Ricardo en Marcel de gehele groep veilig op Schiphol te krijgen.  De lezer zal zich natuurlijk afvragen wat die onverwachte zaken waren….. maar…..”What happens in Ireland…..”   Het was in ieder geval voor spelers, begeleiding en coaches een fantastisch toernooi!

Eat Chess Sleep Repeat

Na de vlucht naar Belfast en een (korte) nachtrust in het hotel, werden om 8 uur al weer diverse voorbereidingen gedaan voor de eerste ronde partij tegen Wales.Het Glorney team boekte een 5-0 overwinning.  Startend Pathena coach Hugo ten Hertog moest alle zeilen bijzetten, want het spel was niet op alle borden even goed, maar nadat Jonas won, William uit een verliezende situatie toch won konden Luuk, Joris en Jorik niet achterblijven en wonnen ook hun partij.  Een mooi debuut voor Hugo dus.

Dat het Gilbert team het zwaar zou krijgen was bekend.  Toch scoorde Jule een mooie remise tegen een sterke speler. Helaas kon Marieke niet winnen en toen was het wachten op Pascalle. Pascalle was lang bezig. Erg lang bezig.  Uiteindelijk leek het niet goed te gaan, met een Toren tegen een Dame in het eindspel.  Spelend op increment probeerde ze er remise uit te slepen, maar dan is schaken af en toe hard. Haar tegenstander ging door haar vlag en zo won Pascalle.

Het Robinson team boekte een degelijke 4-2 overwinning. Kopman Romayn moet er nog in komen en ging ten onder, Dylan, Timo, Wahe en Ciro wisten mooi (en ook snel te winnen).  Dat Daniel verloor was jammer, maar de winst is binnen.

Tenslotte het Stokes team: Ook hier was het de kopman die het niet kon bolwerken.  Polle gaat de volgende rondes opnieuw vlammen.  Kobe, Jesse, Valentijn en Leon pakten hun eerste punt en Dana boekte een mooie remise.

Na de mooie overwinning op Wales, staat in de tweede ronde Ierland op het programma.

Het Glorney team deed opnieuw van zich spreken, Ierland werd met 4-1 verslagen.  Snelle overwinningen van Luuk Baselmans en Jorik Klein werden gevolgd door overwinningen van Jonas Hilwerda en William Gijsen.  Alleen Joris Kokje greep mis!

Dat het Gilbert team het lastig zou krijgen, wisten we.  Toch weerde het team zich prima.  Marieke van Essen speelde een mooie remise, Jule Cordes speelde een mooie partij, maar verloor en opnieuw had Pascalle Monteny de langste partij van de dag.

De Robinson Cup werd vorige jaar gewonnen en ook dit jaar is de start veel belovend.  5-1 werd het nu.  Timo en Wahe openden het bal met 2 remises, terwijl de rest mooi won. Romayn, Dylan, Ciro en Daniel wonnen hun partij

U12 speelt 3-3 tegen Ierland.  De start was goed met winstpartijen van Dana, Leon en Valentijn.  Polle, Kobe en Jesse wisten het alleen net niet te redden.  Op zichzelf geen schande deze uitslag, want de teams waren aan elkaar gewaagd.

Na een mooie eerste dag, stond nu een clash op het programma.  Vorig jaar kwam Engeland met een relatief minder team naar Schotland, maar dit jaar behoort het land tot de grote kanshebbers.  Op dag 1 hebben ze ook aardig huisgehouden, dus het ging een stevige confrontatie worden.

In de Glorney Cup wonnen Jonas en Joris,  William verloor, terwijl Jorik en Luuk een remise speelden.  Dit houdt dus in dat de wedstrijd (die op het scherpst van de snede werd gespeeld) door het Nederlands team is gewonnen en nu dus ook bovenaan staat.  Wetende dat Frankrijk verloor van Ierland, zijn de kansen op winst dus flink gestegen.

Bij de Gilbert Cup wist Marieke mooi haar eerste overwinning te boeken!  Well done!  De tegenstand was echter te zwaar om in de wedstrijd een rol van betekenis te spelen, alhoewel Jule het fantastisch deed tegen een hoger gerate speler.

De Robinson boys vielen wel een beetje door het ijs.  Na de eerste dag stonden ze er nog goed voor, maar een 5-1 verlies tegen Engeland, minimaliseert de kansen op een eerste plaats.  Partijen waar spelers goed stonden vervielen in remise (Timo en Dylan), terwijl de rest er uiteindelijk niet aan te pas kwam.

Bij de Stokes wist kopman Polle zijn eerste punt te pakken!  Een mooie prestatie, want zo neemt hij het team mee op sleeptouw.. Alleen Dana verloor, maar Jesse en Valentijn wonnen, zodat ook de Stokes na 3 ronden aan de leiding gaan. Leon was nog lang bezig in een stelling die al 10 jaar remise was, maar zijn tegenstander wilde van geen wijken weten. Uiteindelijk bleek remise de enige logische uitkomst.

De vierde ronde speelde het Nederlandse team tegen Schotland.  De wedstrijd werd gewonnen, en nog steeds staan het Glorney team en Stokes team bovenaan, maar het gaat spannend worden de laatste ronde.

Het Glorney team staat nog steeds bovenaan, maar het is zeker niet gespeeld.  Engeland speelt de laatste ronde tegen zwakke broeder Wales, terwijl Nederland het tegen Frankrijk opneemt.  Het blijft dus spannend tot de laatste partij waarschijnlijk.  Luuk en Joris wonnen terwijl Jonas remise speelde en Jorik verloor.

Bij Stokes wordt het de laatste ronde spannend!  We staan bovenaan, met 2 punten voor op Frankrijk.  Ook Engeland zit daar nog vlak achter,  alles nog in eigen hand.  Polle pakt zijn tweede overwinning, terwijl Kobe een remise pakte. Alleen Dana verloor, maar het team staat er nog uitstekend voor.

Een mooie opsteker in de Robinson cup.  De meiden wonnen hun wedstrijd.  Pascalle scoorde een punt, Marieke won een FIDE wedstrijd tegen een hoger gerate speler en kreeg een reglementair punt omdat een speelster van Schotland ziek was.

Het Robinson team nam revanche op de nederlaag van de morgen.  Een paar mooie overwinningen en enkele remises zorgen voor een mooi eind van de dag.

In de laatste ronde moest het dus eigenlijk gebeuren.  De Stokes wisten in het begin gelijk 2 remises binnen te harken, en omdat concurrent Engeland ook wat puntjes aan het morsen was, kwam al heel snel de winst dichtbij.  Toen er een aantal overwiningen binnen waren, was het duidelijk!  De Stokes Cup ging weer mee naar Nederland.  Een fantastisch resultaat voor dit nog hele jonge team. Kopman Polle mocht de cup in ontvangst nemen en naast de trotse schakers werd ook bij begeleiding en ouders de winst goed geviert.

Het Robinson team maakte geen kans meer op de hoofdprijs, maar wist wel te winnen van Frankrijk.  Dit team is in de breedte gewoon goed. Dylan, Timo en Ciro waren topscorers dit toernooi en het team heeft ook naar behoren gepresteert.  Mooi gedaan. Uiteindelijk werd de derde plaats veilig gesteld.

Bij de meisjes (U18) van Gilbert waren van tevoren de verwachting het minst.  Toch zijn het juist deze meiden die het uitstekend hebben gedaan en boven zichzelf zijn uitgestegen!  Dit kwam tegen Frankrijk mooi samen, want juist tegen deze zeer sterke tegenstander wisten Marieke (topscorer van het team) en Pascalle te winnen!  Jule had het zwaar als kopvrouw het hele toernooi, maar speelde fantastisch en vocht als een leeuw.  Ze speelde mooie partijen!  Een groot compliment aan deze 3 meiden.

Dan het Glorney team.  Vorig jaar werd op een half bordpunt de titel niet binnengehaald en ook dit jaar was datzelfde het geval.  Frankrijk was iets sterker. Het mooie is wel dat het team bleef knokken.  Zo lang zelfs dat de prijsuitreiking moest worden uitgesteld.  Joris en William bleven doorspelen en de partijen uitmelken, maar moesten allebei uiteindelijk in remise berusten.  Zo werd nipt van Frankrijk verloren.  Maar het team heeft uitstekend gepresteerd.  Niet alleen achter de borden (alhoewel ze startend teamleider Hugo ten Hertog tijdens de partijen soms tot wanhoop dreven), maar ook in het voorbeeld naar de rest van het team toe.  Qua houding, voorbereiding en teamspirit waren Luuk, Joris, Jonas, William en Jorik top!  4 van de 5 kunnen volgend jaar niet meer terugkomen, maar Jonas claimde nu al zijn plek voor volgend jaar, om met een sterk team in het hol van de Franse leeuw die Cup dan echt mee naar huis te nemen.

De terugreis verliep niet helemaal vlekkeloos.  Na een kortstondige ontruiming van Dublin Airport, bleek na het boarden dat de problemen op Schiphol dusdanig waren, dat er een aantal uur in het vliegtuig moest worden gebivakkeerd.  Natuurlijk niet leuk, maar ook hier bleek dat de teamspirit zo groot was, dat we elkaar er doorheen sleepten.  Uiteindelijk landde het team moe maar voldaan om 23:30 op Schiphol.

Wederom een fantastisch evenement, een fantastische groep en weer veel mooie verhalen.  En uiteraard fantastische resultaten, want vorig jaar wonnen we 3 bekers met weinig tegenstand.  Dit jaar waren Frankrijk, Engeland en Ierland sterk opgekomen.  Dat we dan met een 1e, 2e, 3een 4eplek thuiskomen is gewoon goed gedaan!

Volgend jaar gaat het Glorney circus naar Frankrijk en zal in de eerste week van augustus het toernooi plaatsvinden.

Voor alle partijen en eindstanden: www.glorneycupchess.org

Hieronder nog even de uitslagen per ronde:

Nederland FIDE rating Wales FIDE rating Uitslag
Glorney
1 Luuk Baselmans 2212 Chirag Guha 1885 1 0
2 Jonas Hilwerda 2275 Imogen Camp 1850 1,0 0,0
3 Joris Kokje 2207 Hugo Fowler 1794 1,0 0,0
4 William Gijsen 2005 Ifan Rathbone-Jones 1855 1,0 0,0
5 Jorik Klein 1801 David McIntosh 1601 1,0 0,0
5,0 0,0
Gilbert
1 Jule Cordes 1554 Shayanna Sivarajasingam 1784 0,5 0,5
2 Pascalle Monteny 1535 Susanna Fraser 1740 1,0 0,0
3 Marieke van Essen 1437 Rachel McIntosh 1525 0,0 1,0
1,5 1,5
Robinson
1 Romayn Brandsma 1957 Venetia Sivarajasingam 1745 0,0 1,0
2 Dylan Achuthan 1909 Madeleine Smith 1104 1,0 0,0
3 Daniel Kutchoukov 1845 Ellison Smith 1272 0,0 1,0
4 Timo Yeh 1882 Neil Stevenson 1098 1,0 0,0
5 Wahe Boghossian 1732 Joel Chung ? 1,0 0,0
6 Ciro Catalan 1519 Harrison Postans ? 1,0 0,0
4,0 2,0
Stokes
1 Polle van Arendonk 1617 Ethan Chung 1572 0,0 1,0
2 Kobe Smeets 1530 Daniel Chung ? 1,0 0,0
3 Dana Verheij 1497 Yuxuan Wu ? 0,5 0,5
4 Jesse van Dongen 1460 Bence Szakmany ? 1,0 0,0
5 Valentijn van Warmerdam * 1649 Milo Davies 1126 1,0 0,0
6 Léon Niemeijer * 1346 Tom Davies 1079 1,0 0,0
4,5 1,5
15,0 5,0
Nederland FIDE rating Ireland FIDE rating Uitslag
Glorney
1 Luuk Baselmans 2212 Melaugh, Shane 2126 1,0 0,0
2 Jonas Hilwerda 2275 Carroll, Peter 2032 1,0 0,0
3 Joris Kokje 2207 Melaugh, Gavin 2153 0,0 1,0
4 William Gijsen 2005 Flynn, Jacob 1994 1,0 0,0
5 Jorik Klein 1801 Scallan, Fiachra 1873 1,0 0,0
4,0 1,0
Gilbert
1 Jule Cordes 1554 Ferguson, Dayna 1624 0,0 1,0
2 Pascalle Monteny 1535 Mihaylova, Aliona 1575 0,0 1,0
3 Marieke van Essen 1437 Ryder, Kynesha 1510 0,5 0,5
0,5 2,5
Robinson
1 Romayn Brandsma 1957 Kirby, Con 1597 1,0 0,0
2 Dylan Achuthan 1909 Murray, Benjamin 1661 1,0 0,0
3 Daniel Kutchoukov 1845 Collins, Adam 1579 1,0 0,0
4 Timo Yeh 1882 Avetisyan, Gagik 1535 0,5 0,5
5 Wahe Boghossian 1732 Wang, Zhengjn * 1440 0,5 0,5
6 Ciro Catalan 1519 McIntyre, Jack 1204 1,0 0,0
5,0 1,0
Stokes
1 Polle van Arendonk 1617 Venkatesan, Kavin 1797 0,0 1,0
2 Kobe Smeets 1530 Brozynski, Patryk 1623 0,0 1,0
3 Dana Verheij 1497 Renji, Rafael Ninan 1470 1,0 0,0
4 Jesse van Dongen 1460 Wang, Eric 1341 0,0 1,0
5 Valentijn van Warmerdam * 1649 He, Andrew 1213 1,0 0,0
6 Léon Niemeijer * 1346 Arshakyan, Arman 1451 1,0 0,0
3,0 3,0
12,5 7,5
Nederland FIDE rating England FIDE rating Uitslag
Glorney
1 Luuk Baselmans 2212 Sacha Brozel 2199 0,5 0,5
2 Jonas Hilwerda 2275 Aditya Verma 2119 1,0 0,0
3 Joris Kokje 2207 Oscar Pollack 2088 1,0 0,0
4 William Gijsen 2005 Thomas Carroll 2042 0,0 1,0
5 Jorik Klein 1801 Max Turner 2026 0,5 0,5
3,0 2,0
Gilbert
1 Jule Cordes 1554 Cassie Graham 2005 0,0 1,0
2 Pascalle Monteny 1535 Mahima Raghavendra 1731 0,0 1,0
3 Marieke van Essen 1437 Niamh Bridgeman 1523 1,0 0,0
1,0 2,0
Robinson
1 Romayn Brandsma 1957 Aaravamudhan Balaji 2024 0,0 1,0
2 Dylan Achuthan 1909 Robert Akeya-Price 1974 0,5 0,5
3 Daniel Kutchoukov 1845 Jacob Yoon 1963 0,0 1,0
4 Timo Yeh 1882 Tristian See 1957 0,5 0,5
5 Wahe Boghossian 1732 Finlay Bowcott-Terry 1888 0,0 1,0
6 Ciro Catalan 1519 Christopher Tombolis 1883 0,0 1,0
1,0 5,0
Stokes
1 Polle van Arendonk 1617 Arjun Kolaji 1699 1,0 0,0
2 Kobe Smeets 1530 Manvith Sandhu 1682 0,5 0,5
3 Dana Verheij 1497 Luca Buanne 1636 0,0 1,0
4 Jesse van Dongen 1460 Tom Usharovsky 1549 1,0 0,0
5 Valentijn van Warmerdam * 1649 Daniel Chen 1438 1,0 0,0
6 Léon Niemeijer * 1346 Ethan Gardiner 1344 0,5 0,5
4,0 2,0
9,0 11,0
Nederland FIDE rating Scotland FIDE rating Uitslag
Glorney
1 Luuk Baselmans 2212 SANGER Jake 1867 1,0 0,0
2 Jonas Hilwerda 2275 D’ALESSIO Marco 1717 0,5 0,5
3 Joris Kokje 2207 DAWSON Euan 1806 1,0 0,0
4 William Gijsen 2005 VOLLAND Ben 1846 1,0 0,0
5 Jorik Klein 1801 MCKAY Jonathan 1550 0,0 1,0
3,5 1,5
Gilbert
1 Jule Cordes 1554 DUTTA Nandini * 1312 0,0 1,0
2 Pascalle Monteny 1535 WILSON Florence * 1123 1,0 0,0
3 Marieke van Essen 1437 Bye 952 1,0 0,0
2,0 1,0
Robinson
1 Romayn Brandsma 1957 HARTMAN James 1394 1,0 0,0
2 Dylan Achuthan 1909 CONNOLLY SAMS Dietah 1511 0,5 0,5
3 Daniel Kutchoukov 1845 MAHESHWARI Ritvik 1444 0,5 0,5
4 Timo Yeh 1882 ARCOT Pranav * 1376 1,0 0,0
5 Wahe Boghossian 1732 SANDHAM Alasdair 1378 0,5 0,5
6 Ciro Catalan 1519 GIBB Finlay * 972 1,0 0,0
4,5 1,5
Stokes
1 Polle van Arendonk 1617 MADHAVEN Sanjith 1425 1,0 0,0
2 Kobe Smeets 1530 WHALLEY Oliver * 1006 0,5 0,5
3 Dana Verheij 1497 WILLDER Matthew * 972 0,0 1,0
4 Jesse van Dongen 1460 ROBERTSON Callum * 674 0,5 0,5
5 Valentijn van Warmerdam * 1649 KUMAR Ishan 1146 1,0 0,0
6 Léon Niemeijer * 1346 SUBRAMANIAM Ananth 1070 1,0 0,0
4,0 2,0
14,0 6,0
Nederland FIDE rating France FIDE rating Uitslag
Glorney
1 Luuk Baselmans 2212 Pham Arthur 2109 1,0 0,0
2 Jonas Hilwerda 2275 Lary Damien 2071 0,0 1,0
3 Joris Kokje 2207 Weisman Nathan 2071 0,5 0,5
4 William Gijsen 2005 Mahieu Luc 2049 0,5 0,5
5 Jorik Klein 1801 Rachid Alexandre 2007 0,0 1,0
2,0 3,0
Gilbert
1 Jule Cordes 1554 Toure Shanti 1915 0,0 1,0
2 Pascalle Monteny 1535 El Barbry Sarah 1857 1,0 0,0
3 Marieke van Essen 1437 Randrianarimana Alicia 1800 1,0 0,0
2,0 1,0
Robinson
1 Romayn Brandsma 1957 Bottazzi Ulysse 2041 1,0 0,0
2 Dylan Achuthan 1909 Verhille Élie 1998 0,5 0,5
3 Daniel Kutchoukov 1845 Hasseine Madiane 1971 0,0 1,0
4 Timo Yeh 1882 Kien Clovis 1675 0,5 0,5
5 Wahe Boghossian 1732 Tokplo Victoria 1593 0,5 0,5
6 Ciro Catalan 1519 Lesage Margot 1520 1,0 0,0
3,5 2,5
Stokes
1 Polle van Arendonk 1617 Gherghinoiu Lucas 1940 0,0 1,0
2 Kobe Smeets 1530 Xiong Noe 1697 1,0 0,0
3 Dana Verheij 1497 Souissi Elyes 1578 1,0 0,0
4 Jesse van Dongen 1460 Fougerat Emma 1504 0,5 0,5
5 Valentijn van Warmerdam * 1649 Stephan Chloé 1464 0,5 0,5
6 Léon Niemeijer * 1346 Lazes Alexia 1400 0,5 0,5
3,5 2,5
11,0 9,0

You may also like...