Bloed, zweet en spanning op de 4e dag van Pathena

Op de 4e dag van het Pathena toernooi bleek weer hoe sterk het toernooi bij onze deelnemers leeft. De meeste partijen werden pas in de laatste minuten beslist, er wordt niets weggegeven en iedereen kan zien dat de deelnemers zich uitstekend voorbereiden op hun tegenstanders. Zo ontstaan mooie partijen, waarbij in sommige gevallen veel voorbereiding gelijk in de praktijk kan worden gebracht. In de 7e en 8ste ronde stonden ook weer enkele mooie confrontaties op het programma. Zo was er natuurlijk de vraag of Marijn zijn ongeslagen status kon behouden en of Wang zijn matige start uiteindelijk een positief gevolg kon geven. We hebben het op deze 4e dag allemaal meegemaakt.

Ook vanuit de automatiseringshoek was er weer wat nieuws. Was er de vorige keer 1 livebord, nu waren het er 3, zodat de helft van de borden live via internet te volgen waren.

De eerste verrassing kwam al snel toen Andrew Mensing zich al vrij snel pardoes mat liet zetten. Liam Vrolijk en hij bouwden aan een mooie stelling, maar 1 verkeerde zet van Andrew wist Liam met een mooie mat af te straffen. De andere 4 partijen duurden tot het laatste moment. Inderdaad maar 5 partijen in deze ronde, doordat Vincent Martens niet op tijd kon komen, had hij met zijn tegenstander Kevin Nguyen afgesproken om deze op de clubavond van de Klim Op 7 september te gaan spelen. Lola den Dunnen wist een stuk tegen 2 pionnen te winnen, maar het waren 2 vrijpionnen en tegenstander Marijn den Hartog leek hier handig gebruik van te gaan maken, maar in het eindspel leek Lola aan het langste eind te trekken, maar de tijd was tekort. Lola zorgde met een remise voor het eerste (halve) puntverlies van Marijn. Ricky Schaap bouwde een mooie aanval op de stelling van Bart Dubbeldam, maar deze zette niet door, en in het eindspel had Bart een mooie aanval die uiteindelijk leidde tot winst voor Bart. Wang Yang ging weer spectaculair van start, stond een stuk beter tegen Arne Pols, maar Arne liet zich niet van zijn stuk brengen en kwam weer terug in de wedstrijd. Uiteindelijk leek het remise, maar wist Wang Yang in het eindspel toch iets slimmer met zijn toren om te gaan dan Arne. De Sliedrechtse Musketiers Jorik Klein en Adrian Mensing vochten tenslotte een mooi gevecht uit, waarbij Adrian iets beter rekende, want ondanks kwaliteitswinst voor Jorik, wist Adrian een mataanval in te zetten en af te ronden.

Toen de stofwolken van de 7e ronde waren opgetrokken, was het tijd voor de 8ste ronde en die werd zo mogelijk nog spannender en spectaculairder. Vincent Martens was binnengekomen en had zijn partij tegen Bart Dubbeldam uitstekend voorbereid. De partij kwam op het bord zoals Vincent wilde en dat leverde hem al snel voordeel op. Eerst een dame tegen een toren en daarna nog een stuk. Een mooie overwinning voor Vincent. Ook Adrian had zich uitstekend voorbereid en ging tegen Liam voortvarend van start. Liam, die in de vorige ronde dus broer Andrew versloeg, had geen kans en ging uiteindelijk door een overrompelende opening van Adrian al snel mat. Broer Andrew speelde tegen Ricky en deze partij ging lang gelijk op, alhoewel Ricky een pion won, in een mooie aanval met een pion op de 7e rij, waardoor Andrew flink in de verdediging moest. Uiteindelijk werd die pion door Ricky goed benut en hij wist zo het punt binnen te slepen. Wang was opnieuw spectaculair en moest door een verrassende opening en een foute voortzetting tegen Marijn een kwaliteit inleveren. Normaal weet Marijn hier wel raad mee, en zo leek het deze keer ook te gaan, maar Wang had een uitstekend loperpaar dat goed samenwerkte. Ook de tijd ging Marijn parten spelen en uiteindelijk wist Wang een mooie aanval te maken, die leidde tot stukverlies voor Marijn. Zo haalde Marijn als nummer 1 in 2 partijen slechts een halve punt. Doordat ook Andrew een mindere dag kende, met 2 verliespartijen, wordt het overal gelijk weer een stuk spannender. Kevin Nguyen speelde tegen Lola den Dunnen een goede opening met mooie voorzettingskansen, maar Lola verdedigde taai en uiteindelijk hadden beide spelers nog minder dan 30 seconden op de klok staan, toen Lola een kwaliteit terugwon en in ieder geval remise leek te halen. Toch werd de spanning teveel en toen Lola de juiste voortzetting niet wist te vinden, bij dreigende stukwinst door Kevin ging ze door haar tijd. Jorik tenslotte greep Arne bij de keel en leek te gaan winnen, maar zag in tijdsnood de juiste manier over het hoofd en dacht dat de aanval niet zou kunnen. Achteraf bleek van wel, maar toen was al remise overeengekomen.

Opnieuw een fantastische dag in Medisch Centrum Blakeburg. Goede voorbereidingen, spannende partijen, tijdsnood, spectaculaire zetten. Fantastisch dus voor spelers en toeschouwers. Ook bovenin wordt het dus ook weer spannender. Over 3 weken, op 15 september zijn ronde 9 en 10 en zullen de eerste beslissingen vallen, wie er in de finalepoule gaan spelen.

Foto’s van deze dag.

You may also like...