Pathena dag 6: De ontknoping nadert!

 

p1010133_2048x1365

Op zaterdag 6 oktober was alweer de 6e dag van het Pathena toernooi in de mooie locatie van Medisch Centrum Blakeburg in hartje Rotterdam. Op de agenda stond de laatste ronde van de voorronde en de eerste ronde van de finalepoules. Een spannende dag dus, want er streden nog 4 deelnemers om 3 plaatsen in Finalepoule A. Het ging dus nog ergens om en dat was duidelijk te merken aan de borden.

Spanning tot op het laatste moment en daardoor was het ook tot op het allerlaatste moment onzeker of het nodig was om beslissingssnelschaakpotjes te spelen. Wang Yang was van de 4 kanshebbers uiteindelijk het eerste klaar. In de partij tegen Jorik Klein (die al wist dat hij in finalepoule B zou spelen) wist hij hier en daar in het eindspel een pion mee te pakken en zo de partij te winnen. Hij moest echter afwachten, wat zijn directe concurrenten zouden doen. Adrian Mensing had aan remise voldoende tegen Vincent Martens, maar lange tijd leek het erop dat er voor Vincent meer in zou zitten. In de laatste minuten van de partij wist Adrian binnen de remisemarge te blijven en was dat dus ook het resultaat. Ricky Schaap speelde een mooie partij tegen Kevin Nguyen en wist dat hij moest winnen om zeker te zijn van een plek bij de beste 6. Hij speelde een solide partij en wist deze uiteindelijk op het laatst ook te winnen. Bart Dubbeldam speelde tegen Marijn den Hartog en ook hij wist dat hij eigenlijk moest winnen om door te gaan, maar dat zat er uiteindelijk niet in. Hij speelde uitstekend en maakte het Marijn tot op het laatst moeilijk, maar Marijn trok uiteindelijk aan het langste eind. Zo was duidelijk dat Marijn, Kevin, Andrew, Adrian, Ricky en Wang zich hadden geplaatst voor Finalepoule A. Andrew werd na Marijn en Kevin uiteindelijk 3e, alhoewel hij zich al in de opening door Arne Pols liet verrassen en zo de hele partij achter de feiten aanliep. Lola den Dunnen tenslotte speelde tegen Liam Vrolijk. Een spannende, onderhoudende partij waarbij uiteindelijk Liam het punt wist binnen te slepen. Een mooie ronde dus, waarbij opnieuw duidelijk was dat de 12 aan elkaar gewaagd zijn en er veel voorbereiding was gedaan, zodat alle partijen lang duurden en er uiteindelijk geen beslissingswedstrijden nodig waren.

p1010135_2048x1365

Na de voorronden begon iedereen weer op 0 in de finalepoules. De komende 5 wedstrijden zullen als scherprechter dienen om te zien wie het toernooi gaat winnen (Finalepoule A). Ook in Finalepoule B zullen scherpe partijen worden gespeeld om de plaatsen 7 tot en met 12 en dat was al gelijk te zien in de eerste ronde die werd gespeeld. In Finalepoule A was gelijk de broederstrijd tussen Adrian en Andrew. Een “salonremise” zat er niet in, want vanaf het begin bestreden de broers elkaar fel. Andrew leek de beste aanvalskansen te hebben, maar Adrian hield de deur op slot, zodat in het verre eindspel de vrede werd getekend met een remise. De partij was niet zo knallend als de partij in de voorronde, maar wel een mooie schaakpartij. Een wellicht nog mooiere partij kwam ernaast tot stand. Kevin speelde opnieuw tegen Ricky (zo had de computer laten weten) en Kevin kwam aanvallend uit de startblokken en wist een mooi overwicht te krijgen. Het leek alsof Ricky werd overlopen en op dat moment waren er duidelijk winstkansen. Kevin ging voor kwaliteitswinst maar toen kwam Ricky terug. Met oprukkende pionnen bestreed hij de stelling van Kevin en met succes, want uiteindelijk moest Kevin in remise berusten. Op bord 1 tenslotte vuurde Wang zijn pijlen af op Marijn. Wang (die door een mooie eindsprint net nog de poule A haalde) begon uitstekend en had tot op het laatst overwicht. Marijn liet zien dat hij uitstekend kan schaken en ook verdedigen en speelde met het mes tussen zijn tanden. Uiteindelijk kon ook Marijn niet doordrukken en was remise de logische uitslag. 3 remises dus in deze finalepoule!  Het lijken wel grootmeesters in Londen. Maar goed, er zijn nog 4 ronden waarin de heren het verschil kunnen maken. Het wordt er alleen maar spannender op.

p1010142_2048x1365

In finalepoule 2 vielen wel beslissingen. Jorik begon slecht tegen Bart en kwam matig uit de opening en investeerde veel tijd om de stelling te beoordelen. Dit werkte wel, want stukje bij beetje wist hij overwicht te krijgen en hier en daar pionnen te winnen. Bart kwam onder druk te staan en probeerde in het eindspel nog iets met een vrijpion, maar Jorik offerde zijn toren, zodat hij met 2 vrijpionnen niet meer tegen te houden was en zo kon promoveren en winnen. Vincent groeit in het toernooi en dat moest vandaag Arne ervaren. Een mooie partij waarbij Vincent de juiste zetten wist te doen en zo een punt kon bijschrijven. De partij van Lola tegen Liam was een herhaling van de eerste partij, alleen viel het kwartje nu anders. Lola speelde goed, hield nu wel goede druk op de stelling van Liam en kon zo winnen. Zo zijn er in Poule B 3 koplopers, namelijk Jorik, Vincent en Lola.

Wederom een fantastische schaakmiddag in Rotterdam. En als de voortekenen ons niet bedriegen, staan er ons nog 4 spannende ronden te wachten.

Wederom kun je de foto’s van deze dag hier bekijken (met dank aan Ap Schaap).

You may also like...