Indrukken van het Pathena toernooi afgelopen zaterdag 3 november

Eindelijk was het zover en kon ik mijn meerdere malen voorgenomen bezoek  aan dit door Marcel Klein en Thao Nguyen opgezette toernooi uitvoeren.
In de eerste plaats de intrigerende naam Pathena die vermoedelijk verwijst naar c.q. een samenvoeging is van Pallas Athena de Griekse godin van de hemel c.q. van de helderheid.

De officiële herkomst van de officiële schaakgodin Caissa is niet helemaal duidelijk maar vermoedelijk ook afkomstig uit de Griekse of Romeinse mythologie. Van haar evenals Cleopatra wordt gezegd dat leeftijd geen invloed heeft op haar schoonheid, gewoonte en eindeloze variatie. Naar verluidt zouden 208.089.907.200 verschillende stellingen op het schaakbord kunnen voorkomen.

Er is minstens 1 schaakvereniging in Nederland met de naam Caissa waarvan tevens is afgeleid een van origine Russisch schaakprogramma Kaissa hetgeen momenteel niet meer in gebruik is.

Theresia van Avila is de beschermheilige van de Spaanse schakers (Jugar Ajedrez)

Genoeg over achtergronden van ons nobele schaakspel.

Op de prachtige locatie van de artsenpraktijk van Thao aan de Blaak 24 in Rotterdam (makkelijk bereikbaar met de metro) arriveerde ik gelijktijdig met Jan Sijbesma van de Klimop die daar ook nauw bij is betrokken.

Ik moet zeggen dat de heldere en lichtdoorlatende ruimte (vandaar de naam Pathena?) zich uitstekend leende voor dit op hoog niveau staande jeugdtoernooi.

Zowel  de inrichting (met NB maar liefst gelijktijdig 3 liveborden), catering voor de schakertjes en bezoekers was indrukwekkend.

Er heerste  in het algemeen een weliswaar in principe ontspannen en gedisciplineerde sfeer maar in de eind/tijdnoodfase van sommige partijen was toch wel degelijk sprake van een climax.

Onze RSB is zeer content met dit initiatief en wensen de organisatoren ook voor de komende edities alle succes toe.

Ik heb begrepen dat de formule wellicht ook bij andere regionale schaakbonden wordt gestart en dat er verder sprake is van de oprichting van een stichting om een en ander nog meer gestalte te geven.

Persoonlijk en wellicht andere seniorspelers hebben soms ten onrechte de neiging die categorie jeugdspelers te onderschatten op basis van hun postuur en leeftijd. Niet doen, wees voorzichtig anders kom je misschien van een koude schaakkermis thuis van deze mede door Dolf Meijer getrainde jeugdspelers.

 

Arjen M.Postma voorzitter RSB

 

 

You may also like...