Andrew Mensing wint Pathena Schaak Invitatie Toernooi 2012!


Andrew Mensing eerste winnaar Pathena!

Op de laatste dag van het Pathena toernooi wist Andrew Mensing uiteindelijk ongedeeld eerste te worden, en is daarmee de allereerste winnaar van het Pathena toernooi. Een grote wisselbeker gaat mee naar Sliedrecht en ook de bijbehorende geldprijs zal ongetwijfeld goed worden besteed.

l1070689Opnieuw was het een spannende dag in Medisch Centrum Blakeburg. Na de vorige speeldag stond Wang Yang alleen aan kop met een punt voorsprong op Ricky Schaap en leek het tussen hen te gaan, waarbij de onderlinge confrontatie ook nog eens gespeeld moest worden in ronde 4. Spanning dus volop, en dat bleek ook wel bij de start van deze vierde ronde. Het duurde even voordat de vlam in de pan sloeg, maar toen het eenmaal gebeurde viel er voor de toeschouwers heel veel te genieten. Met name in de partij tussen Adrian Mensing en Marijn den Hartog gebeurde verschrikkelijk veel. Het werd een waar offerfestijn, waardoor het één van de mooiste partijen van het toernooi werd. Lang leek Marijn een goede kans te maken, maar Adrian wist uiteindelijk de partij winnend af te sluiten. Zijn broer Andrew streed tegen Kevin Nguyen en stond vrijwel de hele partij wat beter. Kevin kwam er ook niet doorheen, zodat Andrew ook won. De kraker tussen Wang en Ricky ging lang gelijk op, alhoewel Wang in tijdnood kwam. De tijd werd hem uiteindelijk ook fataal, want hij speelde niet nauwkeurig genoeg om binnen de remise marge te blijven.

Toen de rookwolken waren opgetrokken, ontstond de droom van elke toernooiorganisatie. Maar liefst 4 spelers aan kop met 2,5 punt. Ricky Schaap, Wang Yang, Adrian Mensing en  Andrew Mensing maakten allevier kans op de eindoverwinning, waarbij Andrew en Wang tegen elkaar speelden in de laatste ronde. Spanning dus alom met de grote kans dat er nog snelschaakronden zouden volgen, om uiteindelijk een winnaar aan te wijzen.

De laatste ronde begon gelijk met vuurwerk aan bord 1. Andrew stuurde zijn stukken naar voren en gaf gelijk druk op Wang, die daar niet onderuit kwam. Uiteindelijk won Andrew een paard tegen een pion en was de pleit beslecht. Een snelle overwinning van Andrew, die toen alleen maar kon toekijken hoe zijn concurrenten het er vanaf brachten. Ricky speelde tegen Marijn en had een duidelijk aanvalsplan. Helaas voor Ricky slaagde dit plan niet. Hij speelde wellicht iets te aanvallend en Marijn kon in de tegenaanval. Deze sloeg wel door en zo wist Marijn het punt binnen te slepen. Adrian kwam in forse tijdnood tegen Kevin, maar kwam tegelijkertijd nooit echt in de buurt van de eindoverwinning en moest uiteindelijk ook het punt aan Kevin laten. Toen was dus ook duidelijk dat Andrew de winnaar was van het toernooi. Langzaamaan wist hij gedurende het toernooi omhoog te kruipen en wist hij zijn zenuwen het best onder controle te houden. De nummer 1 van de voorronden (Marijn) en de nummer 1 na zeven speeldagen (Wang) wisten het niet te redden. Uiteindelijk eindigden Wang, Adrian en Ricky gezamenlijk op een gedeelde tweede plaats. Ook een mooie prestatie in dit zware deelnemersveld.

p1010211In Poule 2 leek Lola na 3 ronden af te stevenen op een 100% score, maar in de vierde ronde tegen Arne Pols leek het mis te gaan. In een mindere stelling en in tijdnood leek het punt naar Arne te gaan, maar uiteindelijk wist Lola er toch nog een remise uit te slepen. Jorik Klein bleef na de vierde ronde haar enige concurrent. Jorik won in aanvallende stijl van Vincent Martens, die goede kansen bleef houden, maar uiteindelijk een toren in de aanbieding deed, en dat soort presentjes kun je op dit niveau beter niet uitdelen. Bart Dubbeldam won van Liam Vrolijk, die op deze laatste speeldag niet helemaal in vorm bleek, en wat wegzakte in de eindrankschikking.

In de laatste ronde van deze poule streden Lola en Jorik dus om de eindoverwinning. Jorik moest winnen om gelijk te komen met Lola en de strijd ging gelijk op. Een moeizame stelling kwam op het bord en het was moeilijk te zeggen wie dit zou kunnen gaan winnen. Lola vond uiteindelijk de winnende voortzetting als eerste en pakte het punt en daarmee ook de zege in Poule 2. Jorik eindigde uiteindelijk dus als derde, terwijl Bart door een mooie overwinning op Vincent zich uiteindelijk op de tweede plaats terugvond.

Het toernooi begon met de openingszet van Dolf Meijer, talentcoach van de Nederlandse Schaakbond en hij was ook op de laatste dag aanwezig om alle prijzen uit te reiken.

p1010238Zo komt er een einde aan de eerste editie van het Pathena JeugdSchaak Invitatietoernooi. Veel mooie, spannende partijen en veel spanning en emotie tijdens het toernooi. Dit is wat de organisatie voor ogen had en het uiteindelijke resultaat overtrof ook onze verwachtingen. Volgend jaar gaan we in uitgebreidere vorm door. Hou de website in de gaten!  Maar volg ons ook via twitter of facebook en blijf op de hoogte van de voorbereidingen op het nieuwe seizoen.

Wij feliciteren Andrew en bedanken alle spelers, ouders, supporters en daarnaast iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan Pathena.  Tot volgend jaar!

Foto’s van de finale ronde kun je hier bekijken.

You may also like...